Louis de Funès: 100 de ani de la nașterea celui supranumit "Chaplin francés"

În ultima zi a lunii iulie, în urmă cu un secol, se năștea în Courbevoie, Franța, cel care avea să devină "copilul teribil" al cinematografiei franceze, Louis de Funès, supranumit „omul cu 40 de expresii faciale pe minut". Cu puțin timp înainte de moartea sa, 27 ianuarie 1983, De Funès a avut parte de un elogiu, pe care l-a considerat extraordinar: a fost numit "Chaplin francés".

Arta cu care Louis de Funès, pe numele său real Louis Germain David de Funès de Galarza, a  interpretat peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în teatru, îl fac unic și de neuitat, comediile sale fiind plasate în istoria filmului. 

Louis de Funès și-a făcut debutul în film în 1945, însă producția care l-a adus în atenția publicului și a cineaștilor a fost La traversée de Paris, din 1956, în care a jucat alături de doi monștri sacri ai cinematografului francez: Jean Gabin și Bourvil.

După rolul din Ni vu, ni connu, din 1957, Louis de Funès a fost recunoscut ca "cel mai bun comic al momentului".

Din 1964, însă, de Funès primește recunoașterea internațională a talentului său actoricesc, odată cu succesul înregistrat de "Le gendarme de St. Tropez/Jandarmul din Saint Tropez" și de trilogia Fantomas. 

În 1967, Louis de Funès a jucat împreună cu Bourvil în La Grande Vadrouille/ Marea Hoinăreală, un film cu un succes răsunător la public. Timp de mai bine de 30 de ani, până la lansarea filmului Titanic în 1997, Marea hoinăreală a fost filmul cu cel mai mare succes de casă din Franţa.

În mai 1975, Louis de Funès suferă un infarct după un tur de forță de 200 de zile consecutiv pe scenă, după care actorul decide să renunțe definitiv la cariera sa teatrală.

Pe 27 ianuarie 1983, a fost victima unui nou infarct ce i-a fost fatal. Louis de Funès a fost  înmormântat în cimitirul din Le Cellier, în apropiere de Nantes.

Louis de Funès a avut, din prima căsătorie cu Germaine Louise Elodie Carroyer, un băiat Daniel Charles Louis (născut în 1937).

Ulterior divorțat, Louis de Funès s-a căsătorit cu Jeanne Augustine Barthélémy, strănepoata lui Guy de Maupassant, care îi va dărui doi copii: Patrick Charles (născut în 1944), actualmente medic radiolog și Olivier Pierre (născut în 1949), actualmente commandant in Air France.

Louis de Funes a fost, de asemenea, cultivator de trandafiri, iar în semn de onoare pentru acest mare actor, o specie de trandafiri a primit numele său.  o varietate de trandafir de a sa primind chiar numele sau.

De asemenea, în grădina de trandafiri a soției lui Louis de Funès, a fost ridicat un monument care-l reprezintă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel