LIVE TEXT. Klaus Iohannis, noi declarații privind măsurile de relaxare

Klaus Iohannis / Foto presidency.ro
Klaus Iohannis / Foto presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat măsurile de relaxare care intră în vigoare începând cu 15 mai.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 13 mai 2021, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Anunțul Administrației Prezidențiale a venit după după şedinţa de lucru la care au participat premierul Florin Cîţu, mai mulţi membri ai Guvernului, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

LIVE TEXT Klaus Iohannis, declarații după ședința de lucru

„Bună seara! Am avut și tocmai s-a încheiat o întâlnire la care a participat premierul, mai mulți membri din guvern, șefi de instituți... Am discutat despre pandemie, despre campania de vaccinare și despre măsuri de relaxare. Dați-mi voie pentru început să remomorez foarte pe scurt prin ce am trecut cu această pandemie. Peste un an a durat până acum pandemia. A fost multă, prea multă suferință în România și îmi pare rău pentru toți cei care au suferit. Trebuie să ne amintim și de cei care au făcut posibilă gestionarea acestei pandemii. Le datorăm medicilor mulțumiri, mulțumiri, mulțumiri! 

Vedem că pandemia s-a redus un pic, parcă putem să respirăm un pic mai ușurați. Trebuie să ne fie foarte clar că suntem deja în plină pregătire pentru România post-pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nici pe 1 septembrie, dar dacă ne vom vaccina cu toții, se va reduce și într-un final, se va termina. Eu nu-mi doresc ca România post-pandemie să fie identică cu România dinaintea pandemiei. Am învățat mult, am suferit mult, avem șansa să o facem mai bună. 

Trebuie să fie România în care avem o dezvoltare susțină, investiții, în care facem sistemul sanitar mai bun, școlile mai sigure, în care se creează locuri de muncă, în care economia crește... România post-pandemică este și România în care salariile cresc. 

Am avut în ultimele săptămâni o evoluție încurajatoare. Numărul de bolnavi a scăzut de la o zi la alta, la fel și numărul de persoane de la ATI și numărul de persoane care au murit în fiecare zi. În același timp, campania de vaccinare a prins viteză. Avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane care se vaccinează și am parcurs deja un drum lung însă, este nevoie de mult mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Nu este altă cale de a finaliza această pandemie cu succes.

În ședința de astăzi am stabilit niște ținte de vaccinare. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, iar la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate. 

Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare și am dorit să avem un calendar care cuprinde întreaga perioadă de vară. Ne pregătim de relaxare! Trebuie să fie precaută. Vrem să scăpăm de pandemie, nu să ne relaxăm ca să revenim cu restricții.

Vom avea o relaxare pas cu pas. Am elaborat calendarul cu pașii până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârșitul verii să avem o nouă evaluare. Aceste relaxări sunt condiționate de evoluția pandemiei și de rata de incidență. De cealaltă parte, de rata de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm.

Dau câteva exemple concrete. Aceste măsuri au fost discutate astăzi, iar ele vor fi în detaliu enunțate de Comitetul Național și în final, vom avea o Hotărâre de Guvern. Avem date cheie. Prima etapă de relaxare va avea pe 15 mai, atunci vom avea deja câteva măsuri de relaxare. 1 iunie, apoi 1 iulie, iar apoi 1 august. 

Așadar, din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții. Rămân excepțiile din exterior precum piețele, târgurile sau mijloacele de transport public, dar și în spațiile închise. 

A doua măsură, eliminarea restricțiilor noaptea și orice restricții asupra agenților comercial. Magazinele vor reveni la programul normal. Tot din acest weekend, activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locurile ocupate, deci cu spectatori. În interior vom avea câteva relaxări care încep, majoritate, din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, de servire în restaurante ș.a.m.d.

Măsurile vor fi prelucrate de Comitetul Național și aduse la cunoștința publicului.

Nunți, botezuri, mese festive - pot participa în aer liber maximum 70 de persoane, în interior 30 persoane maximum, pe 1 iunie. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, se renunță la limitarea numărului. Dacă pe 15 iulie cineva dorește să organizeze o nuntă și garantează că toți participanții sunt vaccinați, nu se mai aplică restricționarea la un număr de 70 de persoane. 

Similar, la sălile de sport, numărul de participanți este restricționat. Dacă organizatorul garantează că persoanele sunt vaccinate, numărul poate să crească.

În final, o remarcă legată de școli. Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. Avem în continuare scenariul verde, galben, roșu. Acest lucru se aplică la fel ca acum. Este previzibil ca, în următoarele săptămâni, majoritatea localităților să intre în scenariul verde. În privința școlilor se aplică normele de până acum, dar relaxări valabile sunt valabile pentru toată lumea.

Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și este foarte de dorit să se încheie cu majoritatea elevilor vaccinați. Așadar, la final, dați-mi voie să vă spun că vă doresc multă sănătate și mergeți la vaccinare!”, a spus Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy