Legi justiție. Iordache: Nu afectăm independența

Prin amendamentele adoptate joi de Comisia pentru legile Justiţiei nu se destabilizează nici sistemul judiciar şi nu este afectată nici independenţa Justiţiei, a susţinut joi preşedintele comisiei, Florin Iordache, după ce opoziţia a criticat decizia privind înfiinţarea Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie în cadrul Parchetului General, "fiind astfel luate din atribuţiile DNA". 

"Prin aceste legi în niciun caz nu destabilizăm nici Justiţia şi nici independenţa Justiţiei. Toate acele alineate care vizează amestecul politicului sau amestecul ministrului Justiţiei în vreun fel - fie în desemnare, fie în recuzare, etc., fără îndoială au fost eliminate. Ceea ce ne-am dorit noi, la propunerea asociaţiilor profesionale, este înfiinţarea acestei secţii specializate, o secţie în subordinea procurorului general şi procurorul şef al acestei secţii este numit de plenul CSM, la propunerea secţiei pentru procurori. Deci în niciun fel nu avem un amestec politic", a declarat Iordache la finalul şedinţei comisiei. 

El a adăugat că toate asociaţiile profesionale care au depus amendamente au exprimat puncte de vedere în cadrul dezbaterilor, între acestea fiind AMR şi UNJR. 

"Dacă în iniţiativa depusă de noi discutam de Direcţie, în urma analizei şi a propunerilor făcute am ajuns la concluzia că nu e necesară înfiinţarea unei direcţii şi e necesară înfiinţarea unei secţii, cu un personal foarte mic, cu 20 de posturi, cu 8 procurori, am stabilit nişte condiţii pentru aceştia. Argumentele care justifică înfiinţarea acestei secţii sunt prezentate de asociaţiile profesionale", a argumentat preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei. 

Reprezentanţii PNL şi USR din Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor Justiţiei au criticat joi continuarea "destabilizării sistemului judiciar", exemplificând în mod concret adoptarea joi a unui amendament prin care se înfiinţează Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie în cadrul Parchetului General, fiind astfel luate din atribuţiile DNA. 

Comisia parlamentară specială a decis, joi, înfiinţarea Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie în cadrul Parchetului General. 

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi cele asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acestea, precum şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de procurorii şi judecătorii militari", este amendamentul votat de membrii comisiei la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. 

Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care ar urma să fie înfiinţată în cadrul Parchetului General, va fi condusă de un procuror şef de secţie şi va funcţiona cu un maxim de 20 de posturi, dintre care 8 procurori, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel