Antony Blinken şi omologul său chinez, întâlnire la Beijing: Discuții "foarte clare" despre sprijinul pentru Moscova și problema Taiwanului

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Antony Blinken a avut o întrevedere cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, la Beijing, pentru a discuta o serie de probleme complexe, printre care și creșterea tensiunilor legate de sprijinul Chinei pentru invazia Ucrainei de către Rusia.

Blinken urma să petreacă câteva ore în discuții cu Wang în cadrul unei întâlniri cu ușile închise la Casa de Oaspeți de Stat Diaoyutai, urmată de un prânz de lucru. În timp, cele două părți își propuneau să mențină progresul în relațiile bilaterale, în ciuda unei agende complicate.

Secretarul de stat american a exprimat speranța că Statele Unite și China vor realiza "progrese" în timpul discuțiilor cu ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi, care a evidențiat creșterea dezacordurilor dintre cele două puteri.

În timpul celei de-a doua vizite în China în mai puțin de un an, Blinken a afirmat că va aduce în discuție chestiuni sensibile, cum ar fi practicile comerciale ale Chinei, sprijinul Beijingului pentru Moscova și chiar problema Taiwanului.

La rândul său, ministrul chinez de externe Wang Yi a spus că relaţiile dintre cele două puteri "încep să se stabilizeze", în special după întâlnirea preşedintelui american Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping la San Francisco, în noiembrie. Dar "se dezvoltă elemente negative" între Washington şi Beijing, a subliniat Wang Yi. 

"Relaţiile se confruntă cu tot felul de dificultăţi. Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei au fost oprimate în mod nejustificat"

"Relaţiile se confruntă cu tot felul de dificultăţi. Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei au fost oprimate în mod nejustificat, iar interesele noastre fundamentale sunt contestate", a adăugat el.

"Ar trebui China şi Statele Unite să continue să se mişte în direcţia corectă, cea a stabilităţii, sau să revină la o spirală descendentă? Aceasta este o problemă majoră cu care se confruntă ambele ţări şi una care ne testează sinceritatea şi capacităţile", a întrebat el.

Antony Blinken a declarat că va fi "foarte clar, foarte direct", completând cu ideea că speră în "progrese în problemele asupra cărora preşedinţii noştri au convenit".

Tot secretarul de stat american a spus că cele două țări ar trebui să fie "cât mai clare posibil în domeniile în care sunt diferenţe, cel puţin pentru a evita neînţelegerile şi calculele greşite. Aceasta este cu adevărat o responsabilitate comună pe care o avem nu numai faţă de propriul popor, ci şi pentru oamenii din întreaga lume".

Până acum nu a fost anunţată o primire a secretarului de stat american de către preşedintele Xi Jinping, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel