Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, critici dure la adresa Parlamentului: Cătușele și arestul preventiv nu s-au inventat în 2015

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, critică tentativele recente ale Parlamentului de modificare a Codului Penal, apreciind că reprezintă încercări de limitare a atribuțiilor procurorilor. 

Invitată la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV, șefa DNA, Laura Codruța a fost întrebată dacă actuala clasă politică sprijină sau nu lupta împotriva corupției.

"Este foarte dificil de spus, în condiţiile în care ne trezim la fiecare 2 săptămâni cu proiecte de modificare a Codului Penal sau a Codului de Procedură Penală, prin care se încearcă limitarea atribuțiilor sau limitarea posibilităților de investigare. Mi-ar fi foarte dificil să spun că actuala clasa politică sprijină lupta anticorupție. Sunt politicieni care, într-adevăr,  sprijină lupta anticorupție, dar există o mare parte care încearcă să modifice legi în așa fel încât lupta anticorupție să fie împiedicată sau să fie îngreunată. Dacă ne referim la votul în Parlament pe cererile de ridicare a imunităților, am putea spune că nu întotdeauna avem sprijin din partea clasei politice", a declarat Kovesi.

Laura Codruța Kovesi, procuror European. Propunerea ar veni din partea Monicăi Macovei

În opinia șefei DNA, nu este normal ca în timp ce un cetățean care comite o faptă de corupție poată fi aresta oricând, un parlamentar care comite aceeași faptă sau chiar una mai gravă nu, dacă Parlamentul nu votează pentru exercitarea acestei posibilități.   

Clasa politică, sub efectul anchetelor recente

Întrebată și despre recentele încercări ale Senatului de restrângere a modalităților de arestare, Laura Codruța Kovesi apreciază că anchetele din ultima perioadă au produs "o oarecare panică" în rândul clasei politice. 

"Cred că este o încercare de a limita atribuțiilor procurorilor. Nu cred că în România s-a inventat măsura arestării preventive în 2015. Nici cătușele nu au fost inventate acum. Cred că anchetele din ultima perioadă de timp au produs o oarecare panică în rândul clasei politice și cred că acesta este motivul pentru care se încearcă limitarea atribuțiilor. Am văzut câteva propuneri de modificare extrem de ciudate şi extrem de largi. De exemplu, o persoană care suferă de o boală incurabilă poate să nu execute pedeapsa pe care o primește. Nu defineşte Codul Penal ce înseamnă o boală incurabilă. Dacă luăm termenul general, o boală incurabilă este o boală care nu se vindecă. Dacă ai o alergie, de exemplu, nu te mai duci la pușcărie, indiferent de cât furi", a mai precizat Kovesi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel