Klaus Iohannis: Modificările la Codul Penal nu sunt binevenite acum. Iau serios în calcul atacarea la CCR

Președintele Klaus Iohannis, a declarat, într-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD, că va ataca la Curtea Constituțională modificările la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală, în cazul în care vor fi adoptate.

„Combaterea corupției nu este un hobby de-al meu sau al altora care vor asta neapărat, ci o necesitate în România, dacă vrea să se dezvolte mai departe", a declarat președintele Klaus Iohannis, cietază hotneews.ro.

Acesta a precizat că țara noastră "se găsește, în acest moment, într-o fază intensă a combaterii corupției", adăugând că "asta nu e ușor nici pentru țară, nici pentru procurori și, bineînțeles că nu e ușor nici pentru politicienii care nu vor ca unele lucruri să iasă la lumină. De câțiva ani avem în România o combatere a corupției relativ eficientă", a subliniat Iohannis.

Potrivit șefului de stat, succesele combaterii corupției din România sunt apreciate inclusiv în afara granițelor țării, dar că ne aflăm însă în faza primelor rezultate importante.

"În primul rând, combaterea corupției trebuie să continue până când corupția dispare cu totul. Nu există alternativă. Corupția este o problemă uriașă pentru o țară ca România și este un impediment major în dezvoltarea României", a mai explicat președintele Iohannis.

Președintele se gândeşte să atace la CCR modificările aduse la Codul Penal 

Întrebat dacă va promulga proiectul de lege prin care ar urma să fie îngreunată lupta împotriva corupţiei, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat în premieră că, dacă va fi nevoie, va ataca la Curtea Constituţională modificările la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală.

„Cred că tentativele de modificare a legilor existente nu sunt deloc binevenite. În această fază nu trebuie umblat la legi. Voi încerca să mă exprim și public împotriva acestor inițiative, ceea ce am și făcut deja. Dar există și multe alte instrumente la îndemâna președintelui pentru a stopa astfel de acțiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amâna până când pagubele sunt minimizate. Orice lege poate fi retrimisă în Parlament pentru rediscutare, iar dacă acest pas nu funcționează, am și posibilitatea de atacare la Curtea Constituțională.

Iau în considerare foarte serios această posibilitate, pentru că nu vreau ca modificarea legilor să aibă loc în această fază intensă a combaterii corupției. Peste câțiva ani, când sper ca numărul cazurilor de corupție să se reducă dramatic, atunci se poate discuta despre modificarea legilor, dar doar atunci când practica va arăta că o modificare este necesară", a afirmat președintele Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel