Laura Codruța Kovesi, despre efectul anchetelor DNA: Deocamdată nu vedem niciunul

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, consideră că, pentru a întări lupta anticorupție, este nevoie de o schimbare de mentalitate și în mediul politic, nu doar în cel social. Potrivit acesteia, deocamdată nu se vede niciun efect al anchetelor DNA, întrucât frecvent se modifică legislația în domeniu. 

"Eu nu țin statistici după partidul din care face parte politicianul pe care îl anchetăm. E evident ca sunt anchetați politicieni din toate partidele, noi nu alegem un partid, ci fapte de corupție, persoane care dețin funcții publice și, conform competenței, intră în investigarea DNA" a declarat Laura Codruța Kovesi, la emisiunea "După 20 de ani", întrebată dacă simte că munca DNA are un efect asupra mediului politic din România. 

În plus, Kovesi este dezamăgită și de efectul anchetele DNA și consideră că este nevoie de o schimbare de mentalitate și în mediul politic.  

Laura Codruța Kovesi nu crede că există ofițeri acoperiți în DNA: Să se verifice

"Deocamdată nu vedem niciun efect, fiindcă vedem tot la două săptămâni modificări ale legislației. Ar trebui să fie o schimbare de mentalitate, așa cum se întâmplă în societatea românească", a precizat șefa DNA.

Pe de altă parte, Laura Codruța Kovesi atrage atenția că este nevoie și de alte mecanisme pentru combaterea corupției în România.

"Categoric acțiunile noastre trebuie să aibă și un rol preventiv, dar noi nu o să combatem corupția doar arestând persoane. Cred că e foarte important să se ia și alte măsuri preventiv, schimbări în administrație, legislație, proceduri, în așa fel încât să evităm astfel de corupție. Ceea ce însă mi-e foarte dificil să explic este de ce anumite persoane, cu toate că văd că avem acțiuni, că declar că zona administrației publice și cea a justiției e prioritară pentru DNA, cu toate acestea sunt persoane care lucrează în aceste două zone și continuă să comită fapte de corupție. Cel mai greu mi-e să explic atunci când anumite persoane cunosc că sunt investigate sau află despre investigațiile noastre și cu toate acestea continuă să comită fapte de corupție. Nu am un răspuns. Ceea ce face DNA ar trebui să ducă la o schimbare, atât din punct de vedere preventiv, cât și represiv. Nu cred că trebuie să așteptăm ca DNA să rezolve corupția în sistemul de sănătate sau de educație arestând profesori sau medici. Cred că altele sunt mecanismele prin care se poate rezolva".

Laura Codruța Kovesi, șefa DNA: Nu am discutat despre dosare penale nici cu Băsescu, nici cu Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel