Laserul de la Măgurele va funcționa din luna iunie

magurele
magurele

Primul laser de mare putere din Europa şi al doilea din lume va intra în funcţiune în luna iunie, pe platforma Măgurele. 

"Medicina este unul dintre domeniile pe care le vom sprijini în perioada următoare şi la Măgurele, cu sume extrem de generoase. De altfel, primele aplicaţii vor începe foarte curând, probabil că în luna iunie vom inaugura primul laser de mare putere din Europa, de un petawatt, cel mai mare laser de mare putere din Europa şi al doilea din lume, după cel de la Barclay-Livermore, de 1,7 petawaţi, şi care va avea ca prime aplicaţii tocmai aplicaţii din zona medicală. Probabil în luna iunie vom avea inagurarea oficială cu o aplicaţie la acest laser", a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Mihnea Costoiu, prezent la deschiderea celui de-al 30-lea Congres al Asociaţiei Române de Urologie.

Laserul care va funcţiona din iunie pe platforma de la Măgurele face parte din proiectul ELI-NP - un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit tot la Măgurele.

VEZI ȘI: Românii nu se ridică din pat pentru 6.000 de euro/lună. Vezi câți au aplicat pentru un job la Laserul din Măgurele

Costoiu a vorbit, cu aceeaşi ocazie, de includerea universităţilor de medicină şi a centrelor de medicină în forumul academic al proiectului laserului de la Măgurele (ELI-NP).

"Am încercat, în acest an şi jumătate, să aducem cât mai aproape cercetarea de oameni. Ne dorim şi mi-am dorit în această perioadă să susţinem foarte mult cercetarea aplicată şi mă bucur de faptul că principalii beneficiari ai cercetării aplicate sunt medici, sunt spitalele, sunt centrele medicale în general. Practic, în toate aplicaţiile, în toate call-urile de proiecte cum le numim apelurile de proiecte pe care le-am lansat, medicii, medicina în general, a fost prezentă cu foarte multe proiecte şi foarte multe dintre aceste proiecte depuse au fost aprobate şi sunt în finanţare. Am semnat de curând, mai puţin de o lună, la Guvern, contracte de cercetare, de sprijinire a activităţii de cercetare a laboratoarelor, centrelor de cercetare, dar şi de sprijinire a doctoranzilor şi post-doctoranzilor, în valoare de aproape 300 de milioane de euro. Din aceste 300 de milioane de euro, aproape 40 de milioane de euro sunt fonduri destinate activităţii de cercetare sau sprijinirii tinerilor în cercetarea medicală", a spus ministrul.

Totodoată, Mihnea Costiu a adresat medicilor şi centrelor medicale invitaţia de a se înscrie în proiectul ELI-NP, întrucât acesta nu este adresat numai fizicienilor, ci tuturor cercetătorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel