Klaus Iohannis: Legile Justiției, trimise la CCR și la Comisia de la Veneția

Legi Justiție - Klaus Iohannis
Legi Justiție - Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis urmează să facă o declarație de presă. 

La ora 12:30, președintele Klaus Iohannis va face declarații. Administrația Prezidențială nu a furnizat niciun fel de anunț despre declarația președintelui, dar presa a fost convocată la Cotroceni. 

Declarațiile președintelui LIVE TEXT. 

Despre Legile Justiției

- Haideți să ne amintim cum am ajuns până aici: în toamna lui lui 2016, a fost campanie pentru parlamentare și PSD a îmbrobodit poporul cu un program numai lapte și miere. Au câștigat alegerile și au ajuns la guvernare, dar a urmat cu totul și cu totul altceva, a început asaltul asupra justiției din partea PSD. La începutul anului 2017, au venit cu acea infamă OUG 13, pe care am reușit s-o oprit împreună, sute de mii de români de bună credință au protestat în stradă pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat în Parlament, iar asaltul a ajuns acum și-n faza în care se cere promulgarea acestor legi. Procedura originală, ca să nu mă exprim altfel, graba lipsită de justificare și modul autoritar în care s-au desfășurat dezbaterile parlamentare au determinat în final foarte multă neîncredere. 

- Reforma justiției, cum este clamată de PSD, este, în continuare, contestată de asociațiile profesionale ale magistraților și trezește mari îngrijorări ale partenerilor externi.

- Nu putem să asistăm pasiv la o rescriere din mers a Constituției. Într-o democrație autentică, separația puterilor în stat înseamnă colaborare constructivă pentru realizarea interesului public, respect reciproc în instituții, dar, mai ales, echilibrul și controlul reciproc dintre acestea. Legile Justiției au rol esențial în punerea în aplicare a acestor principii.

- Întregul pachet legislativ a fost adoptat de Parlament, atenție, într-o săptămână, apoi, natural, a fost nevoie de patru luni și trei decizii ale CCR pentru a corecta prevederi. 

- Mă voi referi la cele trei legi: 303/2004, 304/2004, 317/2004, chiar dacă vor ajunge pe rând la promulgare. 

- Constat, chiar de la început, că nu sunt deplin adecvate nici cadrului instituțional intern, nici standardelor europene în materie.  

- Unele dispoziții ale legii de modificare a legii 303/2004 au fost declarate neconstituționale în două rânduri. Cu toate acestea, chestiuni referitoare la integritate ori răspunderea magistraților contravin în continuare Constituției iar statutul procurorilor e mult fragilizat. 

- Legea 304/2004 a venit la promulgare și am constatat că în forma în care a ajuns după ce a fost reexaminată de Parlament încă mai ridică probleme. Noile reguli privind admiterea în magistratură pot bloca actul de justiție. Sunt create noi structuri menite să timoreze magistrații. În paralel, sunt eliminate garanții ale independenței justiției prin creșterea rolului ministrului Justiției în detrimentul CSM. 

- Nici legea 317/2004 nu are o redactare mai fericită, instituie o segrerare a garantului independenței justiției prin transferul masiv de atribuții de la plenul CSM la Secții, probabil după dictonul divide et impera. 

- În forma în care se prezintă acum, pachetul legislativ de modificare a Legilor Justiției nu corespunde nici exigențelor unui stat democratic, așa cum Constituția proclamă emblematic, nici așteptărilor românilor, care-și doresc o justiției independentă, bazată pe lege și neinfluențabilă. 

- Am decis, ca atare, să trimit întregul pachet înapoi la CCR și, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneția. Fac un apel către CCR de a nu se grăbi și a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele care doresc să pună structurile juridice și instituționale în acord cu standardele și bunele practici internaționale în materie de democrație, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituțional de urgență. Sunt convins că judecătorii CCR își respectă statutul de garant al supremației legii fundamentale și de apărători ai democrației prin drept, astfel încât vor avea toată deschiderea pentru un demers care-și propune că asigure respectarea în România a principiilor și valorilor democrației europene. După ce CCR se va exprima, voi face o nouă analiză a legilor și voi decide atunci dacă se impune o reexaminare. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel