Legile Justiţiei, la CCR: Pârvulescu: Situaţia poate să se schimbe radical

Klaus Iohannis, decret
Klaus Iohannis, decret

Am intrat într-o logică ofensivă a Preşedinţiei, iar lucrurile încep să se adune pentru a avea argumente de contraatac, a declarat politologul Cristian Pârvulescu, la TVR.

Intervenţia lui Pârvulescu a fost pricinuită de declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis pe legile Justiţiei.

"Ne aşteptam cu toţii că va trimite legile Justiţiei la Curtea Constituţională, dar şi că va sesiza Comisia de la Veneţia. Sunt o serie de nuanţe interesante. Unu: Preşedintele vorbeşte de schimbarea regimului politic, spunând că nu se schimbă Constituţia din mers. Ori, asta se întâmplă acum prin transferul de putere către Parlament. Doi: preşedintele spune că judecătorii de la Curtea Constituţională ar trebui să aibă răbdare, să aştepte decizia Comisie de la Veneţia. Ei bine, este un avertisment diplomatic adresat unei Curţi Constituţionale care a fost foarte parlamentaristă şi oarecum partizană în ultimele luni." a declarat Pârvulescu la TVR 1.

"Preşedintele îşi înţelege mai bine strategia sa. A aşteptat să vadă - având în vedere resursele foarte limitate pe care le are - ce se adună ca să încerce totuşi să menţină situaţia sub control." a mai explicat el.

Preşedintele nu a sesizat Comisia de la Veneţia până acum pentru că nu avea legile, mai spune Pârvulescu:

"Legile trebuiau să fie într-o anumită formă pentru a sesiza. Nu poţi să sesizezi oricum. Sigur, ar fi putut-o face Parlamentul pe baza unui proiect, dar legile trebuiau să intre într-o fază finală. Pe de altă parte, e o problemă de calendar. Era evident că există un interes al majorităţii, în orice caz, al liderilor majorităţii parlamentare de astăzi, să se aprobe până la sfârşitul primăverii. Preşedintele a încercat să întârzie aceste date şi încearcă în continuare să împingă toate aceste lucruri până după toamnă, când, şi pe plan european şi naţional, problema se va mai schimba. Liviu Dragnea a încercat să obţină sprijin internaţional. Este evident că din partea Uniunii Europene şi a ţărilor puternice nu se poate, încearcă acum să vadă dacă nu se poate via Israel, prin Statele Unite ale Americii, dar dacă lucrurile trenează, dacă până în toamnă nu se vor da legile, situaţia poate să se schimbe radical. Depinde acum care este jucătorul mai înţelept şi mai experimentat dintre cei doi pentru a nu deveni neglijent", a încheiat politologul intervenţia.

[citeste si]

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a decis să trimită la Curtea Constituţională pachetul legilor Justiţiei, dar şi la Comisia de la Veneţia. 'Am decis ca atare să trimit întregul pachet înapoi la CCR şi în paralel să sesizez Comisia de la Veneţia. Fac un apel la CCR de a nu se grăbi şi de a conlucra cu organismul european', a spus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel