Justin Trudeau se va folosi de o lege rară pentru a înăbuși protestele camionagiilor

Justin Trudeau se va folosi de o lege rară pentru a înăbuși protestele camionagiilor  /  Sursă foto: Facebook Justin Trudeau
Justin Trudeau se va folosi de o lege rară pentru a înăbuși protestele camionagiilor / Sursă foto: Facebook Justin Trudeau

Justin Trudeau se pregătește să invoce o lege de urgență rară, menită să înăbușe amplele manifestații din Canada.

Premierul canadian, Justin Trudeau, va invoca o lege de urgență rară pentru a acorda guvernului federal puteri imense, în timp ce încearcă să înăbușe protestele care au aruncat țara într-o criză prelungită. Se așteaptă ca acesta să invoce Legea privind situațiile de urgență luni dimineață, potrivit mai multor instituții de presă canadiene, fiind pentru prima dată când această legislație e folosită.

Tot luni, Ontario a anunțat că va accelera renunțarea la restricții, devenind cea mai recentă provincie care a redus dramatic măsurile de sănătate publică menite să stopeze valul Omicron.

Protestele împotriva acestor restricții de sănătate publică au paralizat în ultimele săptămâni capitala națiunii, au oprit comerțul și au ridicat întrebări mai ample cu privire la capacitatea poliției de a aplica legile existente.

Trudeau s-a întâlnit luni dimineață atât cu cabinetul său, cât și cu premierii provinciali, cărora le-a spus le-a spus că va folosi Legea privind situațiile de urgență. Legea acordă guvernului puteri largi pentru 30 de zile. Totuși, nu este de așteptat ca premierul să scoată armata în stradă.

Legea definește o urgență ca fiind o situație care „pune în pericol grav viața, sănătatea sau siguranța canadienilor și este de asemenea proporții sau natură încât depășește capacitatea sau autoritatea unei provincii de a face față”. Pentru ca legea să fie folosită, guvernul federal trebuie să se consulte atât cu provinciile, cât și cu cabinetul. Trebuie să existe convingerea că protestatarii constituie o urgență națională și situația nu poate fi tratată în conformitate cu legile existente, potrivit TheGuardian.

Incapacitatea poliției de a îndepărta protestatarii din Ottawa e în contrast puternic cu evenimentele din orașul Windsor, din weekend, unde ofițerii au reușit să elibereze protestatarii de pe Podul Ambasadorului. Acțiunea poliției a pus capăt blocadei care a durat aproape o săptămână și a paralizat economia dintre Canada și Statele Unite. Poliția a arestat aproape 30 de persoane și a confiscat 12 vehicule (vezi AICI).

În ciuda interzicerii, „Convoiul libertății“ se apropie de Bruxelles. Autoritățile au mobilizat forțele de ordine la intrările în oraș

Sute de mașini, rulote și camioane participă la un convoi de protest în stil canadian împotriva reglementărilor Covid-19 și se pregătesc să intre Bruxelles, unde oficialii belgieni au interzis deja manifestația, după ce în weekend a existat un eveniment similar la Paris.

Aproximativ 1.300 de vehicule din toată Franța au ajuns în apropierea orașului de graniță francez Lille până duminică seara, potrivit poliției.

Protestul este unul dintre multele astfel de manifestații care au loc în întreaga lume, inspirate fiind de conflictul dintre camionagiii și autoritățile din Canada.

Campați într-o parcare de lângă Lille, protestatarii au fluturat drapele franceze și au scandat „Nu ne vom da bătuți” și „Libertate, libertate”.

„Vom merge la Bruxelles să blocăm și să luptăm împotriva acestei politici de control permanent”, a spus Jean-Pierre Schmit, un șomer de 58 de ani, venit din Toulouse (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel