EXCLUSIV  Juncker - România. Andi Cristea, interviu: Cum poți să vorbești de solidaritate când această nedreptate este de câțiva ani?

ANDI CRISTEA
ANDI CRISTEA

Vicepreședintele Comisiei pentru Politică Externă, Andi Cristea, a acordat un interviu pentru DC News în care a vorbit despre discursul președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

În discursul său despre starea Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker a făcut mai multe referiri directe la România, evocând centenarul ce va fi sărbătorit anul viitor, admiterea în Schengen, criza vaccinurilor anti-rujeolă și a propus organizarea unui summit european la Sibiu, în martie 2019, imediat după ce BREXITUL va fi efectiv, summit la care liderii statelor UE ar urma să ia decizii despre viitorul Europei. În interviul acordat în exclusivitate pentru DC News, europarlamentarul PSD Andi Cristea a explicat de ce crede că s-a schimbat atitudinea Comisiei Europene față de România în condițiile în care este pentru prima dată când nu ne critică.

DC News: Cum apreciați discursul lui Jean Claude-Juncker și faptul că a menționat România de mai multe ori?

Andi Cristea: Discursul despre starea Uniunii prezentat de Președintele Juncker nu a arătat foarte diferit de ceea ce vedem în SUA în fiecare an, la State Of The Union - un discurs de bilanț, cu punctarea reușitelor ultimilor ani, cu prezentarea diplomatică a provocărilor și cu propuneri extrem de îndrăznețe. Salut faptul că a fost preferată o abordare politică, că s-a lăsat în urmă discursul rece tehnocratic. Europa de astăzi are nevoie de energie, de curaj, de curaj în a citi și redefini peisajul economic și social. Juncker a înțeles starea de spirit a europenilor, care în ultimii ani s-au arătat critici la adresa Bruxelles-ului. Să sperăm că, dacă este să preiau o formulare din discursul pe care l-a rostit Președintele CE, faptele vor fi pe măsura vorbelor.

[citeste si]

Este o oportunitate pentru România, un moment în care avem contextul creat să ne creștem profilul european și impactul asupra deciziilor europene. În mod cert, România este văzută ca o contrapondere la ce se întâmplă în Polonia și Ungaria. Înțeleg mesajele directe și indirecte care vizează România nu doar ca repararea unor nedreptăți (cum este Schengen), dar și ca o schimbare de atitudine. Pozițiile de forță nu sunt benefice, iar parteneriatul trebuie să fie real - asta spune Președintele CE. Juncker vrea, în câteva puncte esențiale, să elimine distanța și jocurile care au contribuit la polarizarea Est - Vest din ultimii ani.

DC News: Ce credeți că s-a schimbat în atitudinea Comisiei Europene față de România în condițiile în care este pentru prima dată când nu ne critică?

Andi Cristea: România are una dintre cele mai mari rate de creștere din UE, este stabilă politic și guvernată de un Executiv cu personalitate, care are o viziune despre ce trebuie făcut în următorii ani. Am reținut din discursul Președintelui Juncker accentul pe elementul democratic. Vremurile în care se găsea câte un oficial european cu agendă politică să tragă de urechi guvernanții de la București au apus și este bine că maturizarea a avut loc. Nu este nimic mai periculos pentru proiectul european decât aroganța celor care cred că le știu pe toate, care atacă înainte de a asculta și care, fără legitimitatea votului, îi desconsideră pe cei aleși. Îl felicit pe Președintele Juncker că a înțeles cum trebuie gestionată relația cu România - suntem elevul silitor al clasei și merităm să fim tratați cu onestitate. Preluăm Președinția UE în ianuarie 2019, într-un punct de inflexiune pentru proiectul european, iar Președintele Juncker înțelege că, pentru a-și duce la îndeplinire agenda voluminoasă, are nevoie de o colaborare foarte bună cu Guvernul de la București.

DC News: De ce este important că summitul extraodinar european va avea loc la Sibiu, chiar la o zi distanță după BREXIT? Cum poate România profita de această șansă?

Andi Cristea: Domnului Juncker îi este drag Sibiul - în 2007, cele două capitale culturale europene au fost Luxembourgul și Sibiul. Dincolo de locul în care va avea summitul, rămâne potențialul său de a redefini proiectul european. Acest lucru poate avea loc în timpul președinției române a UE. Până la acel moment, discuția despre ce fel de Europă ne dorim va fi aproape de finalizare. România trebuie să vorbească mai viguros despre rolul Europei Centrale și de Est în proiectul european, să spargă defensiva politică în care anumite evoluții din regiune ne-au plasat. Ambiția cu care Președintele Franței vorbește despre reașezări trebuie să fie însoțită de un răspuns pe măsură venit dinspre Est. Să nu uităm că, în discursul său, Președintele Juncker a arătat disponibilitatea Comisiei de a discuta propunerile lansate, dar și de a considera noi inițiative. Avem mingea în terenul nostru, sper să reușim să coagulăm noi o voce a regiunii care fie puternică și pertinentă la Bruxelles.


DC News: Ce semnal a dat Juncker prin faptul că a apăsat pedala Schengen?

Andi Cristea: Este greu să vorbești despre o Europă a valorilor când subiectul Schengen este tratat astăzi ignorându-le și considerând totul în cheie politică. Accesul la spațiul Schengen nu ne-a fost acordat încălcându-se spiritul tratatelor, pentru că interesele electorale ale unora au fost mai importante. Rezolvarea problemei Schengen este o necesitate nu doar pentru România și Bulgaria, dar și pentru credibilizarea discursului Președintelui Juncker. Cum poți să vorbești de solidaritate și de respectul regulilor când această nedreptate la adresa țării noastre este perpetuată de câțiva ani? Nu merită nimeni vreun premiu dacă România intră în Schengen anul acesta - ar fi trebuit să fim acolo de ceva timp. Totuși, dacă este să salut normalitatea, am să o fac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel