Juncker, măsura șoc pentru țările din Est

Tudor Curtifan / 23 ian 2017 / 23:54

În cursul unei conferinte organizate la Bruxelles cu privire la drepturile sociale, Jean-Claude Juncker a pledat pentru o măsură care ar avea conotații grave pentru România și statele membre UE din Est.

Mai exact, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat luni pentru introducerea unui "salariu social minim" mai întâi în zona euro, apoi în toate țările Uniunii Europene.

Juncker, aflat într-o controversă cu firmele offshore, a trecut în partea opusă și a cerut companiilor să adopte un salariu minim pentru a combate angajarea de muncă mai ieftină, precizând că fiecare stat este liber să-și stabilească nivelul.

Un posibil scenariu potrivit căruia UE s-ar alinia pe salariul minim la nivelul Germaniei, Franței sau Belgiei, țări precum România, Bulgaria și alte state care nu pot face față productivității vor avea de suferit.

O astfel de măsură, ar avea consecințe foarte grave. Astfel, ar conduce la relocalizarea fabricilor în Germania și în țări puternic industrializate care și-ar extinde producția din țările lor.

Desigur sindicatele ar saluta metoda, dar o astfel de măsură ar împinge în afara Uniunii Europene statele slab dezvoltate. Totodată, țările vestice și-ar putea extinde producția mai spre Est în căutare de forță de muncă ieftină.