Stânga cere demisia Comisiei Europene: Juncker este ”Godfather”. Schema tip PPE, aplicată și în România

Stânga europeană cere demisia lui Jean Claude Juncker, președintele CE, după publicarea unor telegrame diplomatice germane care îl plasează în centrul unui scandal de corupție. Schema a fost aplicată și în România de PDL, membru al familei popularilor europeni: în timp ce impuneau oamenilor austeritatea, își rotunjeau veniturie proprii. 

Fabio De Masi, vice-președintele Comitetului pentru anchetarea spălării banilor și a evaziunii fiscale, din Parlamentul European, a cerut demisia lui Jean-Claude Juncker. De Masi îl acuză că a blocat, în secret, eforturile UE de a limita evaziunea și mutarea profiturilor în firme off shore, în timp ce pleda pentru politica PPE de austeritate.

Documente recente publicate de britanicii de la The Guardian, ICIJ, dar și cablograme secrete germane, dezvăluite de un post de radio din Luxemburg, au fost analizate de Comisia lui De Masi. Aceasta a concluzionat că Juncker a acționat în favoarea corporațiilor, pentru reducerea taxelor pe care acestea le plătesc la bugetul statelor membre favorizând stretegiile de tip ”prădător” a acestor companii.

Juncker nu poate, ca președinte al Comisiei Europene, să rezolve problema ascunderii profiturilor în paradisuri fiscale, el este parte a acestei probleme, a spus De Masi. Este absurd ca, după ce milioane de oameni au suferit din cauza politicilor de austeritate, să îl punem pe Nașul paradisurilor fiscale să conducă Comisia Europeană. Statele membre au pierdut sute de miliarde de la buget, din cauza acestor afaceri cu taxe. Acești bani ar fi putut sta la baza unor investiții publice uriașe.

Grupul Stângii europene va solicita dezbaterea în plenul PE a scandalului LuxLeaks și insistă pentru audierea lui Juncker la Comisia împotriva spălării banilor. Demisia lui Juncker duce la demisia întregii Comisii Europene. 

Precedenta demsie în bloc a avut loc în 1999. Comisia condusă de Jacques Santer a demisionat cu un an înaite de încheierea mandatului din cauza unor cercetări efectuate asupra membrilor pentru corupție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel