EXCLUSIV  Infertilitatea, cauzată și de hormonii de stres care modifică tot în organism. ”Când faci și tu un copil?” nu ajută! Dr. Morariu, semnal de alarmă

FOTO: Freepik @wayhomestudio
FOTO: Freepik @wayhomestudio

Dr. Ciprian-Andrei Morariu, medic primar obstetric-ginecologie la SANADOR, a vorbit despre stresul care poate deveni un factor pentru infertilitate.

Dr. Ciprian-Andrei Morariu, medic primar obstetric-ginecologie la SANADOR, a vorbit despre endometrioză, ca factor general al infertilității feminine, dar și despre stres, care poate afecta fertilitatea, atât cea feminină, cât și cea masculină.

”Endometrioza este un factor general (n.r. ai infertilității feminine), prin prezența leziunilor la nivelul peritoneului sau specific la nivelul organelor feminine. (...)

Patologia endometriozei nu este chiar nouă. Mai nou este modul în care se cauză activ pentru a obține fertilitatea. De mult timp medicii descopereau prezența leziunilor, endometrioza, chistul endometriozic, iar abordarea era una mult mai puțin pragmatică, în sensul că leziunile erau ignorate, chisturile se tratau simplu, cu scoaterea ovarului, ceea ce în realitate nu este o abordare pe care încerc să o promovez, astfel că pentru partea aceasta specifică, de endometrioză și tratamentul endometriozei, specific infertilității, apelăm la procedee minim invazive, laparoscopie, încercăm să eliminăm leziune laparoscopic.

Încercăm să scoatem doar chistul și cămașa chistului și să păstrăm cât mai mult intact din ovar, astfel încât pacientele să capete o șansă în plus pentru a obține sarcina, căci restul de ovar rămâne funcțional și are ovocite dispuse să iasă la înaintare, ” a declarat dr. Ciprian-Andrei Morariu, medic primar obstetric-ginecologie, în cadrul emisiunii Părinți prezenți de la DC News TV, DC News și Părinți și Pitici.

Stresul, factor de risc pentru infertilitate

Totodată, medicul a subliniat că stresul este un factor care poate duce la infertilitate, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

”Stresul este o cauză (n.r. a infertilității), știți prea bine, oricărei femei i-a întârziat menstruația având o perioadă mai stresantă, a muncit mai mult sau a fost implicată în mai multe proiecte.

Este o cauză, este și pentru factorul masculin. În momentul în care vin să discute în cabinet, bărbații sunt foarte inhibați de tot ceea ce urmează să li se întâmple.

Explicațiile cu: Haideți să aveți contact la două zile, li se par ceva de neconceput. Chiar și ideea de a merge la medic, care să spună ce și când să faci, este un factor de stres. Infertilitatea este un factor de stres. Persoanele din jurul pacientelor, care tot timpul pun presiune: Când faci și tu un copil? Dar de ce nu poți? Ce s-a întâmplat? 

Evident că sunt factori strict de fertilitate, dar și stresul cotidian este un factor major în a ne modifica hormonii. Hormonii de stres modifică mult din ceea ce înseamnă hormonii din restul organismului”, a mai spus medicul.

Citește și: Motivul banal care poate duce la infertilitatea masculină, aflată în ”creștere destul de marcantă”. Morariu: Scade dramatic numărul

Mai multe în video:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel