Jandarmii disponibilizaţi din Arad: În sistem au fost păstraţi doar traficanţii de ţigări

jandarmi arad
jandarmi arad

Jandarmii şi pompierii disponibilizaţi în cadrul procesului de reorganizare a Ministerului Administraţiei şi Internelor se judecă cu instituţiile din care au făcut parte. Luni, au avut termen aproape 20 de procese, informează Glasul Aradului.

Autor: Adi Stroescu

jandarmi aradOamenii, nemulţumiţi, solicită atât anularea actului administrativ prin care au fost concediaţi, cât şi reîncadrarea temporară în muncă, până la soluţionarea litigiului. De asemenea, jandarmii disponibilizaţi acuză faptul că au rămas în sistem colegi de-ai lor mult mai slab pregătiţi, dar şi persoane care au avut abateri disciplinare sau au fost implicate în traficul cu ţigări.

„Am fost concediaţi în mod abuziv. Nu s-au respectat nici cele mai mici reguli de bun simţ. Au plecat din sistem oameni care şi-au făcut treaba, fără nicio abatere disciplinară şi au rămas colegi care au fost prinşi dormind în post sau care au comis diverse infracţiuni”, povesteşte Florin Badinca, unul dintre jandarmii disponibilizaţi care se judecă acum cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi. Bărbatul spune că un ofiţer, care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru omor din culpă şi care a făcut trafic de ţigări cu maşina Jandarmeriei şi-a păstrat locul de muncă. „Respectivul a comis mai multe abateri. În 2006, s-a deplasat la Nădlac cu un echipaj, să însoţească galeria Rapidului, iar la întoarcere a venit cu duba instituţiei plină cu ţigări de contrabandă. E o abatere foarte gravă, săvârşită în timpul serviciului, cu maşina de serviciu. Noi, cei care ne-am făcut treaba am fost concediaţi, pentru că nu am vrut să lucrăm pe la unul şi pe la altul pe acasă”, mai spune fostul jandarm.

Badinca este nemulţumit şi de mo­dul în care a fost organizat examenul în urma căruia au avut loc disponibilizările. „A fost un exament oral, iar camera se pornea şi se oprea când au vrut ei. În sală erai singur, fără niciun alt coleg. Astfel, o persoană care habar nu avea să întocmească un proces verbal a putut lua nouă, iar eu am luat nota cinci. Şi-au păstrat postul oameni care nu mai pot trece probele fizice şi nici nu nimeresc ţinta. La Cupa Presei la Tir trăgeau mai bine ziariştii ca ei. Au rămas şi oamenii care au intrat în sistem la 49 de ani”, a continuat Florin Badinca. Acesta susţine că unul dintre colegii săi, Eduard Luncan, a fost chemat din concediu medical să semneze o hârtie că este de acord să fie examinat, deşi era netransportabil. „După disponibilizări, oamenii care-şi fac treaba lucrează până la epuizare, nu mai au când să se recupereze”, a încheiat fostul jandarm.

Adrian Brândaş, un alt angajat disponibilizat de la Jandarmerie confirmă cele spuse de fostul său coleg. „Am rămas în cadrul inspectoratului ofiţeri şi subofiţeri cu abateri. Unul dintre ei m-a şi dat în judecată pentru calomnie. Despre examen ce să vă spun? A fost ilegal. Nu s-a res­pectat ordinul de ministru semnat de domnul Igaş”, susţine Brândaş.

Şefii Jandarmeriei neagă acuzaţiile

Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Arad susţin că activitatea de evaluare a personalului, în vederea numirii în funcţii, s-a făcut cu respectarea prevederilor actelor normative şi a reglementărilor în vigoare. „Pentru abateri săvârşite de angajaţi, în timpul activităţii, în legătură cu serviciul, s-au dispus măsuri de sancţionare la data respectivă. Până la data trecerii în rezervă, jandarmii au avut posibilitatea de a sesiza nereguli cu privire la modul de evaluare. Nici unul dintre ei însă nu a sesizat vreo problemă. Nici un angajat nu a fost chemat din concediu medical pentru a se prezenta la examen. Un singur angajat s-a aflat în concediu me­dical, la data la care a intrat în vigoare noul stat de organizare. Acel angajat a fost înştiinţat (şi nu chemat) de către şeful lui cu privire la faptul că va avea loc evaluarea personalului, în vederea numirii în funcţii. Jandarmul s-a prezentat personal la sediul inspectoratului şi a solicitat în scris, să fie evaluat”, susţine conducerea inspectoratului.

20 de procese pentru ISU

Nici pompierii care au fost concediaţi nu au stat cu mâinile în sân. Nu mai puţin de 20 din cei 38 de disponibilizaţi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vasile Goldiş au dat în judecată instituţia, fiind nemulţumiţi de criteriile în baza cărora au fost lăsaţi fără un loc de muncă.

„Pe rolul Secţiei de Contencios Administrativ a Tribunalului Arad sunt 20 de cauze prin care foştii angajaţi solicită anularea ordinului prin care au fost trecuţi în rezervă ca urmare a parcurgerii etapelor de reorganizare. Rămâne ca instanţa de judecată să se pronunţe cu privire la cererile formulate de aceştia”, a declarat Sorina Ambruş, purtătorul de cuvânt al ISU.

Citeşte şi:

Cinci jandarmii disponibilizaţi din Bistriţa-Năsăud îşi caută dreptatea în instanţă

ISU Vrancea acuzată de măsluirea examenelor

Poliţiştii locali din Bacău nu şi-au primit salariile compensatorii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel