Ironia sorții: Lukaşenko felicită poporul ucrainean de Ziua Independenţei, după ce l-a ajutat pe Putin să terorizeze civilii

Aleksandr Lukaşenko
Aleksandr Lukaşenko

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, care a invadat în urmă cu şase luni Ucraina, a adresat miercuri un mesaj de felicitare poporului ucrainean cu prilejul Zilei Independenţei acestui stat, a anunţat serviciul său de presă, transmite AFP.

Sunt convins că divergenţele actuale nu pot distruge baza multiseculară a relaţiilor sincere de bună vecinătate între popoarele celor două ţări, a precizat în acest mesaj preşedintele Lukaşenko.

Belarusul va continua să se pronunţe pentru consolidarea contactelor prieteneşti pe baza respectului reciproc la toate nivelurile cu Kievul, a dat el asigurări.

Preşedintele belarus le urează ucrainenilor un cer paşnic, toleranţă, curaj şi forţă pentru a reveni la o viaţă bună, a adăugat serviciul de presă al preşedinţiei belaruse.

Fostă republică sovietică, Ucraina sărbătoreşte Ziua Independenţei miercuri, zi în care marchează totodată şi împlinirea a şase luni de la invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Principal aliat al Moscovei, preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere în Belarus din 1994, a pus teritoriul ţării sale la dispoziţia armatei ruse pentru ca aceasta să-şi poată lansa invazia asupra Ucrainei la 24 februarie, comentează AFP.

Lukaşenko neagă că ar avea planuri de a ataca Ucraina: Să nu credeţi că plănuiesc ceva

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana (regiunea Brest), din sud-vestul Belarusului, relatează EFE.

"Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului sau ceva de genul acesta", a spus preşedintele belarus, citat de agenţia oficială Belta.

El a adăugat că nu are "nicio dorinţă" ca copiii săi sau copiii cetăţenilor belaruşi să lupte.

"De dragul a ce? Trebuie să ne calmăm!", a spus preşedintele belarus.

Lukaşenko susţine că nu Ucraina este cea care luptă, ci "întregul bloc NATO şi SUA în primul rând luptă astăzi împotriva Rusiei".

Europa ar fi pus capăt demult războiului dacă SUA, cu ajutorul Poloniei, nu ar fi continuat să alimenteze acţiunile de luptă din Ucraina, a declarat Lukaşenko.

Guvernul ucrainean consideră regimul belarus drept "complice la agresiunea rusă" pentru că a permis de pe teritoriul său nu numai atacuri ruseşti cu rachete, ci şi intrarea trupelor ruse în Ucraina la începutul "operaţiunii militare speciale" lansate de preşedintele rus Vladimir Putin în urma cu aproape şase luni.

"Din punct de vedere juridic şi pentru mult timp, Belarus va fi considerată o ţară care şi-a oferit infrastructura pentru invazia rusă", a declarat recent consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, citat de EFE.

La 16 august, purtătorul de cuvânt al forţelor militare aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că, la ora actuală, circa 430 de avioane ruseşti se află în apropierea graniţelor Ucrainei pe diferite aerodromuri din Belarus, Rusia şi Crimeea anexată, conform Unian, notează Agerpres.

Lukașenko, supărat pe întârzierile construcției Gazprom la Minsk

Președintele Belarusului a criticat din nou întârzierile construcției Gazprom la Minsk.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a cerut Comitetului Executiv al orașului Minsk să se ocupe de construcția întârziată a Gazprom și de alte proiecte neterminate, transmite BelTA, potrivit Interfax.

În mai 2022, Lukașenko a spus că va discuta despre construcția Gazprom cu președintele Vladimir Putin. El a spus că "este imposibil să stai în spatele gardului din centrul orașului Minsk pe bulevardul principal". Cu un an înainte, Lukașenko l-a întrebat pe președintele comitetului executiv al orașului cât timp va putea "tolera acest gard Gazprom" din centrul capitalei.

Construcția centrului multifuncțional "Gazprom Center" a început în 2015 în districtul Pervomaisky din Minsk, prin decretul lui Lukașenko. Investitorului i s-a închiriat un teren de 8,27 hectare pe locul autogării demolate Moskovsky. S-a presupus că acest complex va avea nouă clădiri, dintre care cea mai înaltă va avea 36 de etaje pentru birouri. Centrul mai include un complex hotelier, un centru de congrese, o zonă comercială, restaurante și cafenele, o parcare, precum și un centru multidisciplinar de pregătire și dezvoltare medicală, sportivă și pentru copii.

Datele de finalizare au fost amânate de mai multe ori. În mai 2021, s-a relatat despre faptul că filiala Gazprom, Gazprom Transgaz Belarus, a decis să anuleze proiectul. La începutul anului 2021, autoritățile de la Minsk au acuzat investitorii că au întârziat construcția și că au subestimat situația de pe șantier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel