Ucraina: Zelenski face un nou apel pentru aderarea la Uniunea Europeană și intrarea în NATO

Agerpres
Agerpres

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a făcut un nou apel către comunitatea internațională să se grăbească și să livreze mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă negocieri formale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să se alăture NATO, spune Reuters.

Forțele ucrainene se confruntă cu o poziție tot mai dificilă în est și așteaptă livrarea de arme din SUA după aprobarea, pe 23 aprilie, de către Congres a unui pachet de ajutor de 61 miliarde de dolari, după luni de întârziere. Zelenskiy a cerut în repetate rânduri și alte sisteme de apărare antiaeriană, în special sistemul Patriot.

Zelenski a declarat că tocmai a discutat cu liderul minorității din Camera Reprezentanților SUA, Hakeem Jeffries, și a mulțumit Congresului pentru adoptarea pachetului de ajutor, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu toți partenerii pentru a obține o viteză a livrărilor care să permită Ucrainei să-și mențină pozițiile și să perturbe planurile de război rusești.


„Încă mai așteptăm livrările promise Ucrainei”, a spus el în discursul său video de seară de duminică. „Ne așteptăm la acele volume și acel domeniu care pot schimba situația pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei.”

A adăugat: „În conversația mea cu domnul Jeffries, am subliniat că sunt necesare sisteme Patriot și cât mai curând posibil.”


Cu privire la aderarea la Uniunea Europeană, Zelenski a declarat că Ucraina a îndeplinit toate condițiile pentru ca negocierile de aderare să înceapă, „și acum UE trebuie să-și respecte obligațiile”.


Ucraina, care a primit sprijin puternic din partea celor mai multe țări europene de la lansarea, acum doi ani, a unei invazii ruse pe scară largă a teritoriului său, este candidată la aderarea la Uniunea Europeană formată din 27 de membri, dar procesul va dura ani.


Cu privire la aderarea la alianța militară NATO, despre care secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pe 4 aprilie că Ucraina va adera în cele din urmă, Zelenski a spus că fiecare țară care împărtășește valori comune și este pregătită să le apere „merită o invitație în alianță”.
El a exprimat optimism în privința perspectivei de pace, referindu-se la o viitoare conferință pentru pace programată să aibă loc în Elveția, în zilele de 15-16 iunie. Rusia nu este invitată la această adunare și a respins orice astfel de întâlnire ca fiind lipsită de însemnătate fără participarea Moscovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel