Lukașenko, supărat pe întârzierile construcției Gazprom la Minsk

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Președintele Belarusului a criticat din nou întârzierile construcției Gazprom la Minsk.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a cerut Comitetului Executiv al orașului Minsk să se ocupe de construcția întârziată a Gazprom și de alte proiecte neterminate, transmite BelTA, potrivit Interfax.

În mai 2022, Lukașenko a spus că va discuta despre construcția Gazprom cu președintele Vladimir Putin. El a spus că "este imposibil să stai în spatele gardului din centrul orașului Minsk pe bulevardul principal". Cu un an înainte, Lukașenko l-a întrebat pe președintele comitetului executiv al orașului cât timp va putea "tolera acest gard Gazprom" din centrul capitalei.

Construcția centrului multifuncțional "Gazprom Center" a început în 2015 în districtul Pervomaisky din Minsk, prin decretul lui Lukașenko. Investitorului i s-a închiriat un teren de 8,27 hectare pe locul autogării demolate Moskovsky. S-a presupus că acest complex va avea nouă clădiri, dintre care cea mai înaltă va avea 36 de etaje pentru birouri. Centrul mai include un complex hotelier, un centru de congrese, o zonă comercială, restaurante și cafenele, o parcare, precum și un centru multidisciplinar de pregătire și dezvoltare medicală, sportivă și pentru copii.

Datele de finalizare au fost amânate de mai multe ori. În mai 2021, s-a relatat despre faptul că filiala Gazprom, Gazprom Transgaz Belarus, a decis să anuleze proiectul. La începutul anului 2021, autoritățile de la Minsk au acuzat investitorii că au întârziat construcția și că au subestimat situația de pe șantier.

Lukașenko: "Suntem singura ţară din lume care sprijină Rusia în lupta împotriva nazismului". Reacția lui Zelenski

Anterior, Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara sa este alături de Rusia în ofensiva militară din Ucraina, confirmându-și astfel angajamentul mai vechi privind un "stat unional", a transmite Agerpres, citând Reuters.

Lukaşenko, aflat la putere din 1994, este cel mai apropiat aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, reaminteşte agenţia. El a permis trupelor ruseşti să folosească teritoriu belarus pentru invadarea Ucrainei, iar recent a primit cadou de la Vladimir Putin un sistem de rachete Iskander-M.

La o ceremonie de aniversare a eliberării Minskului de către trupele sovietice, în al doilea război mondial, Lukaşenko a anunţat că sprijină în totalitate ofensiva lui Putin în Ucraina "chiar din prima zi", din 24 februarie.

Într-o înregistrare video difuzată de agenţia de presă oficială BelTA din Belarus, preşedintele ţării afirmă: "Astăzi suntem criticaţi pentru că suntem singura ţară din lume care sprijină Rusia în lupta împotriva nazismului. Susţinem şi vom continua să susţinem Rusia". "Iar cei care ne critică, oare nu ştiu că avem o uniune atât de strânsă cu Federaţia Rusă? (...) Că avem practic o armată unificată. Dar ştiaţi toate acestea. Vom rămâne alături de Rusia Frăţească", adaugă el.

Belarusul s-a angajat într-un "stat unional" cu Rusia de la jumătatea deceniului 1990, însă în ultimul an nu s-au înregistrat progrese în a implementarea planului, iar Lukaşenko a insistat că ţara sa trebuie să îşi păstreze "suveranitatea". El a devenit tot mai dependent de Kremlin după ce a beneficiat de ajutor rusesc pentru reprimarea protestelor de după realegerea sa în 2020, în urma unui scrutin controversat. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel