Uniunea Creștin Democrată (CDU) a Germaniei, condusă de cancelarul Angela Merkel, se pregătește să încheie cu succes negocierile cu socialiștii privind coaliția de guvernare. DeCe News anticipa, în luna mai a acestui an, că se va ajunge la această colaborare politică, bazându-se pe scorul din sondaje a partenerilor tradiționali ai cancelarului, liberalii, și a poziției adoptate de Schulz în timpul referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. DeCe News punea atacurile lui Schulz la adresa USL pe seama dorinței liderului PES de a căuta poziții comune cu Merkel, în speranța că aceasta îi va susține candidatura la șefia Comisiei Europene (CE). Săptămânalul Der Spiegel confirmă acum această ipoteză, într-un material intitulat ”Reforma europeană: aliatul surpriză a lui Merkel la Bruxelles”.
Prestigioasa publicație germană spune că Angela Merkel a decis să-și asume rolul de lider al Uniunii Europene și încearcă să reformeze din temelii UE. Pe parcursul programului de reforme gândit de cancelar, Merkel se va bucura de sprijinul lui Martin Schulz, reprezentantul social-democraților germani în negocierile cu CDU privind majoritatea de guvernare. Mișcarea lui Schulz e ghidată ”de interesele Partidului Social Democrat (SPD) și de următoarea etapă a carierei sale”, scrie Spiegel. ”În primul rând, Schulz vrea să fie primul candidat al socialiștilor la euroalegerile din mai anul viitor. Și dacă va obține îndeajuns de multe voturi, va căuta să obțină puternicul rol de președinte al CE. Dacă asta se va întâmpla, Merkel va scăpa în sfârșit de actualul, nepopularul Jose Manuel Barroso, pe care l-a susținut la ultimele alegeri. Totodată, ea și Schulz pot lucra împreună la reformele ce vor să promoveze competitivitatea și creșterea economică”, notează săptămânalul.
Candidatura lui Schulz la șefia CE, pregătită din timp prin atacuri strategice
Europarlamentarul Norica Nicolai declara pentru DeCe News, în primăvara acestui an, că alegerile conducerii Uniunii Europene depind de ce se va întâmpla la scrutinul electoral din Germania, organizate la 22 septembrie. Liberala preciza că Schulz va avea mari șanse să ajungă președintele Executivului European dacă va fi sprijinit de Merkel. ” De ce l-ar susține? Doar dacă va face guvern în Germania cu socialiștii”, arăta Nicolai.
Candidatura lui Schulz la șefia CE, incertă în luna mai, ne făcea să credem că explică și poziția ciudată a președintelui CE din timpul suspendării lui Băsescu, când a criticat dur guvernul Ponta. Martin Schulz căuta poziții comune cu Merkel în perspectiva viitoarei colaborări. Faptul că a ales să adopte poziția cancelarului în ceea ce privește o țară de la periferia UE nu îi putea aduce costuri politice lui Schulz, ci plusuri în planurile sale politice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu