Macron: Armele nucleare ale Franței ar trebui să facă parte din dezbaterea privind apărarea europeană

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Armele nucleare ale Franței ar trebui să facă parte din dezbaterea privind apărarea europeană, a declarat președintele francez Emmanuel Macron unui grup de ziare regionale duminică, comentarii care au atras critici din partea opoziției politice înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, notează Reuters.

Macron a devenit mai vehement în problemele de securitate, cerând joi apărări europene mai puternice și mai integrate, în timp ce a conturat viziunea sa pentru o Uniune Europeană mai asertivă pe scena globală, afirmând că "Europa ar putea muri".

Într-un interviu organizat de EBRA, un grup de ziare regionale din estul Franței, el a spus că o "apărare europeană credibilă" ar trebui să depășească protecția oferită deja de NATO.


"Asta poate însemna desfășurarea de scuturi anti-rachetă, dar trebuie să ne asigurăm că blochează toate rachetele și descurajează utilizarea armelor nucleare", a spus el.


În ceea ce privește armele nucleare, în timp ce doctrina Franței a fost până acum să le folosească când interesele vitale ale țării sunt amenințate, Macron a declarat că este deschis să dea o dimensiune mai "europeană" acestor interese.

"Sunt în favoarea deschiderii acestei dezbateri, care trebuie să includă apărarea antirachetă, armele de lungă rază și armele nucleare pentru cei care le au sau care au arme nucleare americane pe teritoriul lor", a spus el.


Comentariile sale au fost criticate de adversarii de dreapta și de stânga ai spectrului politic duminică.

"Macron devine un pericol național!", a scris pe platforma de socializare X deputatul european de extremă dreapta Thierry Mariani. "#Nu putem aștepta până pe 9 iunie să îi transmitem un semnal clar că politica sa s-a încheiat!", a adăugat Mariani, membru al partidului Rassemblement National (RN) al Marinei Le Pen, într-o referire la apropiatele alegeri parlamentare europene.

"Aceste comentarii sunt excepțional de grave", a declarat deputatul european Francois-Xavier Bellamy, care va conduce partidul de dreapta LR în votul pentru Parlamentul European. "Atingem nervul suveranității franceze", a adăugat el într-un interviu la postul de radio Europe 1.

Cei de la celălalt capăt al spectrului politic au fost la fel de furioși pe comentariile lui Macron.

"Conceptul nuclear nu poate fi discutat", a spus deputatul francez de extremă stânga Bastien Lachaud pe X. "Sub pretextul apărării solului european, #Macron vrea să lichideze autonomia strategică a Franței."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel