Ionuț Vulpescu, mesaj emoționant de ziua lui Augustin Buzura: O mare conștiință

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a transmis, marți, pe pagina sa de socializare, un mesaj emoționant cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere a academicianului Augustin Buzura, "una dintre întrupările Marelui Scriitor, specie care pare pe cale de dispariție azi".

Personalitate iradiantă a scrisului românesc din ultimii cincizeci de ani, Augustin Buzura, în prezent director al revistei "Cultura, sărbătorește astăzi împlinirea vârstei de 77 de ani. Cu acest prilej, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, îi urează scriitorului "La mulți ani!", punctând că romanele acestuia, ca și eseurile, "ne pun probleme de conștiință". 

"De fiecare dată când citesc un text al lui Augustin Buzura, simt prezența unei mari conștiințe. O conștiință literară, culturală, desigur, dar și o conștiință civică.

Augustin Buzura este una dintre întrupările Marelui Scriitor, specie care pare pe cale de dispariție azi, în vremea în care totul se vinde și se cumpără. Romanele sale, ca și eseurile, nu se rezumă la a ne purta printr-o lume fictivă, ci ne pun probleme de conștiință. De aceea, le aștept mereu cu nerăbdare și le citesc periodic.
La mulți ani!", este mesajul transmis de ministrul Culturii academicianului Augustin Buzura, cu ocazia zilei sale de naștere.

Augustin Buzura s-a născut 22 septembrie 1938, la Berinţa, județul Maramureș. Romanul de debut al marelui scriitor a fost "Absenții", publicat în 1970, care prezintă povestea unui tânăr revoltat din Europa de Est. Tot înainte de 1989, Augustin Buzura a publicat "Orgolii" și "Fețele tăcerii", ambele în 1974, "Vocile nopții", în 1980, iar la diferență de patru ani, "Refugii". În 1988 publică "Drumul cenușii". Chiar dacă după evenimentele din Decembrie 1989, Augustin Buzura s-a implicat și în viaţa culturală, înfiinţând Fundaţia Culturală Română, mai scrie alte două romane, "Recviem pentru nebuni și bestii" (1999) și "Raport asupra singurătății" (2009).

Pentru cei care se întreabă de ce scrie Augustin Buzura, răspunsul îl oferă Gheorghe Pârja, pe graiul.ro

"Cu un prilej l-am întrebat: De ce scrieţi, domnule Buzura? Mi-a răspuns: „Scriu pentru că numai aşa simt că exist, scriu să trăiesc, scriu să îmi amân moartea, scriu să le ofer ceva nou şi adevărat celorlalţi, scriu să mă pun în acord cu înzestrarea ce mi-a fost dată." 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel