Iohannis, reacție pe mutarea ambasadei la Ierusalim. Jignire pentru Dăncilă

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a reacționat după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, după "finalizarea analizei" şi "în deplin consens".

În rândurile de mai jos vă prezentăm punctul de vedere transmis de Administrația Prezidențială:

Iohannis, atac la Dăncilă pe tema mutării ambasadei: Demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.


Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.

Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern. Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare”.

Ce a spus Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă a anunţat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, după "finalizarea analizei" şi "în deplin consens".

VEZI ȘI: EXCLUSIV Miza referendumului: cine intră în turul doi, Iohannis sau Cioloș. Două sondaje cu probleme pentru președinte

"Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului", a declarat ea, duminică, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii.

Viorica Dăncilă a reamintit că preşedintele american, Donald Trump, a deschis Ambasada Statelor Unite la Ierusalim şi a apreciat că acest demers a fost unul "admirabil şi curajos".

"Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internaţional un proces de reflecţie", a precizat ea.

VEZI ȘI: Badea: Ce melodie din Chirilă ar trebui să cânte Toader

Viorica Dăncilă a menţionat că Israel şi Statele Unite sunt "partenerii strategici speciali ai României şi marii prieteni ai poporului român". Ea a reamintit că anul trecut, România a sărbătorit 70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte cu Israel. Totodată, a subliniat că România îşi manifestă "deschiderea pentru continuarea dialogului păcii" dintre israelieni şi palestinieni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel