Intrăm în Schengen cu un terminal nou de plecări externe la Aeroportul Internațional Timișoara. Lucian Bode: Este un moment istoric

Foto cu rol ilustrativ: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto cu rol ilustrativ: Inquam Photos/Octav Ganea

La Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” Timişoara a avut loc inaugurarea unui nou terminal de plecări externe.

A fost inaugurat noul terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional Timișoara.

Este un moment foarte important atât pentru comunitatea locală, cât și pentru România, deoarece marchează simbolic faptul că România a primit, din 31 martie, statutul de membru al spațiului Schengen.

Acest lucru înseamnă că, din 31 martie, românii vor putea călători către o țară Schengen fără a mai fi supuși controlului la frontiera aeriană sau navală.

„Este un moment istoric la care asistăm în aceste zile. Drumul pe care l-am parcurs până acum a fost deosebit de complex, fiind implicate toate structurile statului român, de la Președintele României și Guvernul României, până la structurile Ministerului Afacerilor Interne și administrațiile locale”, a transmis deputatul Lucian Bode, fost ministru de Interne, pe Facebook.

Implicarea executivului

Aderarea României a fost posibilă datorită pașilor făcuți de executivul statului în susținerea cauzei României.

Bode a declarat că în timp ce a fost ministrul al Afacerilor Interne au avut loc peste 12 reuniuni ale Consiliului UE în format Justiție și Afaceri Interne și peste 20 întrevederi bilaterale cu omologi din statele membre în care au fost prezentate argumentele aderării României la spațiul Schengen.

Au avut loc demersuri și pe plan intern pentru a dovedi că România este pregătită de spațiul Schengen, relevante fiind cele două misiuni succesive de evaluare voluntară a României, respectiv implicarea României în proiectul-pilot de la frontiera cu Serbia, propus de Comisia Europeană.

Aflându-ne într-o etapă intermediară, negocierile politice și diplomatice contează acum pentru aderarea cu frontierele terestre la spațiul Schengen.

„Apartenența deplină a României la spațiul Schengen este un drept câștigat, nu o favoare care ni se face. România continuă să investească sute de milioane de euro ca parte a eforturilor de a contribui la securitatea spațiului Schengen, fără a beneficia în schimb de drepturile care ni se cuvin”, a mai menționat Bode.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel