Hillary Clinton, favorită pentru a prelua conducerea Băncii Mondiale

Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, pare tentată să accepte conducerea Băncii Mondiale  şi discută posibilitatea de a părăsi administraţia  Casei Albe.

autor: Lucian Negrea

Această mutare s-ar putea concretiza în 2012, după terminarea mandatului actualului preşedinte al Băncii, Robert Zoellick. Astfel, pentru prima dată în istorie, cele două mari instituţii financiare, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), ar putea fi conduse de femei. Pe lângă Hillary Clinton la Banca Mondială ar putea veni şi Christine Lagarde, la conducerea FMI.

Conform unor surse apropiate Casei Albe, se pare că fosta primă doamnă a SUA ar fi mai mult decât dornică să ocupe acest post, mai ales că a declarat public că nu doreşte să stea mai mult de patru ani la conducerea Departamentului de Stat al SUA.

De asemenea, surse apropiate de administraţia prezinţială susţin că Barack Obama şi-ar fi dat acordul pentru ca această mutare. Aceleaşi surse susţin că Hilary Clinton va fi înlocuită de John Kerry, un apropiat al preşedintelui Obama, care conduce şi Comisia pentru Relaţii Externe din Senat.

Deşi toate zovnurile curg în acest sens, un purtător de cuvânt al secretarului de stat a negat că Hillary Clinton ar vrea postul şi că ar fi discutat această posibilitate cu administraţia americană. Aceeaşi sursă a precizat că o astfel de mutare ar destrăma toate eforturile făcute de Clinton la conducerea diplomaţiei americane şi ar fi o bilă neagră pentru actuala administraţie.

Ipoteza numirii lui Clinton la Banca Mondială, este alimentată şi de înţelegerea tacită pe care SUA şi Europa o au în ceea ce priveşte conducerea celor două instituţii financiare. Această înţetelegere prevede ca la conducerea Băncii Mondiale să fie delegat un american, iar la conducerea FMI un european.

Hillary Clinton, fostă Primă Doamnă a SUA şi rivală a preşedintelui Barack Obama în cursa internă din Partidul Democrat pentru nominalizarea în cursa prezidenţială, a devenit rapid una dintre cele mai influente persoane din administraţia americană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel