Grecia preia preşedinţia Uniunii Europene de la 1 ianuarie

Sistemul de rotaţie prin care preşedinţia Uniunii Europene se schimbă semestrial face ca Atena să conducă UE începând cu 1 ianuarie 2014. Grecia şi-a propus să stimuleze creşterea economică şi să lucreze în favoarea coeziunii sociale. Dar capacitatea elenilor de a face o treabă bună la şefia Uniunii este pusă la îndoială de unii critici care nu uită să sublinieze că Atena este cel mai împovărat debitor al Troicii, iar economia sa nu prezintă semnele unei reveniri spectaculoase.

[caption id="attachment_404971" align="alignleft" width="620"] Antonis Samaras, prim-ministrul Greciei[/caption]

Grecia va prelua ştafeta de la Lituania. Ţara baltică lista la începutul lunii iulie o serie de obiective, printre cele mai importante numărându-se continuarea procesului de integrare europeană a ţărilor din sud-estul continentului sau uniunea bancară. Lituania a fost precedată de Irlanda.

Premierul Antonis Samaras a declarat, sâmbătă, la Atena, în timpul prezentării priorităţilor Greciei din postura de preşedinte al UE, că ţara sa se va concentra pe creşterea economică, azilul politic şi coeziunea socială.

Cu privire la creşterea economică, coaliţia de guvernare formată din Conservatori şi Socialişti intenţionează să dea un exemplu partenerilor europeni prin depăşirea recesiunii care a grevat puternic societatea elenă.

Grecii consideră că îngrijorările cu privire la o performanţă slabă a ţării lor la conducerea UE sunt nefondate. "Să nu uităm: Belgia s-a luptat cu astfel de sentimente în timpul preşedinţiei sale din 2010. Ei nici măcar nu aveau un guvern atunci şi tot s-au descurcat bine; criza lor nu a afectat Europa", a declarat eurodeputatul socialist Sylvana Rapti pentru Deutsche Welle (varianta în limba engleză).

Sistemul rotativ aduce pentru aduce pentru a cincea oară Grecia la şefia UE. Atena nu a avut succese notabile în trecut. În lunile ce urmează, Grecia va căuta să promoveze coeziunea socială. În particular, guvernul vrea să-şi dedice atenţia unei probleme delicate, amplu dezbătută şi în Consiliul European, aceea a şomajului în rândul tinerilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel