Forțe iraniene au preluat controlul asupra unei nave cargo cu legături israeliene în apropiere de Golful Oman

foto: Freepik
foto: Freepik

Un material video publicat inițial de agenția de știri Associated Press arată cum forțe speciale au luat cu asalt o navă în apropiere de Strâmtoarea Hormuz sâmbătă, într-un atac atribuit de un oficial din Apărare din Orientul Mijlociu Iranului, în contextul unor tensiuni tot mai ample între Teheran și Occident.

Nava implicată este cel mai probabil MSC Aries, o navă container sub pavilion portughez, asociată societății londoneze Zodiac Maritime. Zodiac Maritime face parte din grupul Zodiac, deținut de miliardarul israelian Eyal Ofer, scrie Times Of Israel.

Zodiac a refuzat să comenteze și a transmis întrebările către MSC, care nu a răspuns imediat.

MSC Aries fusese localizată ultima dată în largul Dubaiului îndreptându-se către Strâmtoarea Hormuz vineri. Nava și-a dezactivat sistemul de transmitere a datelor de localizare, o practică des utilizată de navele afiliate Israelului care se deplasează prin regiune.

Materialul video arată atacul raportat anterior de United Kingdom Maritime Trade Operations, organizație din subordinea armatei britanice. Aceasta a descris nava ca fiind „preluată de autoritățile regionale” în Golful Oman în largul portului Fujairah din Emiratele Arabe Unite, fără a oferi detalii. Oficialul din Apărare, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a putea discuta date din serviciile de informații, a furnizat înregistrarea video jurnaliștilor de la AP. În aceasta, luptătorii din forțele speciale coboară cu corzi pe o stivă de containere aflate pe puntea navei.

 

Un membru al echipajului de pe navă poate fi auzit spunând: „Nu ieșiți”. Marinarul le transmite apoi colegilor să meargă pe puntea de comandă în timp ce mai multe forțe speciale coboară pe punte. Unul dintre luptători poate fi văzut îngenuncheat deasupra celorlalți, oferindu-le probabil foc de acoperire.

Deși AP nu a putut verifica imediat înregistrarea video, aceasta corespundea detaliilor cunoscute despre abordaj, iar elicopterul implicat părea unul dintre cele folosite de Garda Revoluționară Islamică, forța paramilitară a Iranului, care a mai efectuat și alte raiduri asupra navelor în trecut.

Incidentul survine într-un context de tensiuni sporite între Iran și Occident, Israel pregătindu-se pentru un atac din partea Teheranului după lovitura aeriană din aprilie asupra unei clădiri din incinta ambasadei iraniene din capitala Siriei, Damasc. Raidul a ucis câțiva comandanți ai Gărzii Revoluționare Islamice, inclusiv doi generali. Agenția de presă Tasim, asociată cu Garda Revoluționară din Iran a confirmat evenimentul.Totuși, începând cu 2019 Iranul s-a implicat într-o serie de preluări de nave și a fost acuzat pentru atacuri asupra unor vase, în contextul tensiunilor persistente cu Occidentul pe tema programului său nuclear care progresează rapid.

Golful Oman se află în apropiere de Strâmtoarea Hormuz, intrarea îngustă în Golful Persic prin care trece o cincime din producția globală de petrol. Fujairah, pe coasta de est a Emiratelor Arabe Unite, este unul dintre porturile principale din regiune unde navele iau la bord încărcături noi de petrol, își aprovizionează rezervele sau fac schimbări de echipaj.

Din 2019, apele din largul Fujairah au fost scena unei serii de explozii și deturnări de nave. Marina SUA a acuzat Iranul pentru plasarea de mine ventuză pe vasele care au provocat avarii unor petroliere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel