EXCLUSIV  Puțini își dau seama de asta: Cum reacționează un partener toxic după divorț

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Psihologii Roxana Matache și Radu Leca au vorbit, la Ultrapsihologie, despre divorț și vinovăția de după separarea partenerilor.

”Mi-am dat seama că sunt într-o relație toxică. Îmi dau seama cine este de vină și îmi dau seama și ce pot să fac. Din momentul în care am conștientizat știu să gestionez altfel conflictele”, a declarat psihologul Roxana Matache, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News.

Potrivit psihologului Radu Leca, această formulare de ”voi reuși sau încerc să reușesc” are nevoie de ani de terapie și de conștientizare pentru a putea fi pusă în practică. 

”Cele mai interesante elemente, pentru mine ca psiholog, au legătură cu noțiunea de păreri de rău de după divorț. Zici că ai îngropat toată familia și că ești singur pe lume”, a spus Radu Leca, adăugând că ”la un moment dat te simți vinovat ca ultimul om, automat îți zici că ai și amintiri frumoase”.

De asemenea, Roxana Matache a subliniat că aducerea acestei vinovății în următoarea relație ”este greu de dus”, fapt pe care Leca a ținut să îl întărească afirmând că ”distrugi încă o persoană”, aceasta având ”la rândul său traumele sale”.

Prezența partenerului după divorț, impact major asupra relației următoare

Dacă pentru cuplurile fără copii, divorțul poate să fie unul simplu, după ce și-au împărțit ceea ce au avut de împărțit, în cazul celor care au și copii situația devine ceva mai complicată, deoarece partenerii se mai pot intersecta, cel puțin până la vârsta majoratului copiilor.

”Acolo este o epopee, pentru că în clipa în care ai un copil de împărțit tu trebuie să stai de vorbă cu omul acela. Îl vezi, iar el va face, dacă este și un psihopat autentic, el va face orice ca să pară că tu ai nevoie de el și că el are, uneori, nevoie de tine. (...) El te sună, ca să te audă, ca să te controleze, iar puțini își dau seama de asta”, a mai spus Leca. 

Realizatoarea emisiunii, Ramona A. Dumitru, a ținut să puncteze că ”pentru persoana respectivă divorțul încă nu s-a produs, emoțional”.

Citește și:  Divorțul emoțional. Radu Leca: Oamenii divorțează în acte, dar...

 Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel