Poliția din Istanbul, baricade înainte de 1 mai: Celebra piață care a pornit proteste împotriva lui Erdogan va fi blocată

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Poliţia a demarat operaţiunea de închidere a zonei adiacente Pieţei Taksim din Istanbul, cu scopul de a preveni orice adunare pe 1 Mai în acest loc care a fost epicentrul unui puternic val de proteste împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în 2013.

Un jurnalist AFP a observat că au fost instalate bariere metalice înalte în jurul pieței, situată la capătul celebrului bulevard pietonal, Istiklal.

Miercuri, ministrul turc de interne, Ali Yerlikaya, a avertizat că peste 42.000 de polițiști vor fi desfășurați în Istanbul.

"Nu le vom permite organizaţiilor teroriste (...) să facă din 1 mai un câmp de acţiune şi de propagandă", a avertizat el.

Adunările nu sunt permise în piața Taksim, fiind un lucru știut de ani de zile. Totuși, organizațiile sindicale și politice continuă să își îndemne regulat membrii să se adune aici.

Mai multe dintre ele au îndemnat la organizarea de marşuri spre Piaţa Taksim miercuri.

Manifestații ce au vizat guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan

Piața Taksim și parcul Gezi, ce sunt învecinate, se află pe malul european al Istanbulului, fiind foste epicentre ale unor valuri fără precedent de proteste în 2013. Aceste manifestații au vizat guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan, care la acea vreme îndeplinea funcția de prim-ministru din 2003.

Partidul justiţiei şi dezvoltării (AKP, islamo-conservator), condus de președintele Erdogan, a suferit o mare înfrângere în alegerile locale de pe 31 martie, cel mai mare regres în cele două decenii de când se află la putere.

Istanbulul, cel mai important oraș din țară și principalul motor economic, a rămas sub controlul Partidului Republican al Poporului (CHP, de orientare social-democrat), cel mai vocal partid de opoziție din Turcia.

"Piaţa Taksim este un traumatism pentru guvernul AKP (...) Nu o vom abandona", a declarat luni Deniz Yücel, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al CHP, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel