FACIAS solicită eliminarea taxelor abuzive și sesizează Curtea Constituțională

Taxele excesive și multe birocrații ale OSIM strangulează creativitatea și încurajează stagnarea
Taxele excesive și multe birocrații ale OSIM strangulează creativitatea și încurajează stagnarea

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) denunță taxele exorbitante și procedurile ineficiente și complicate impuse de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), care sufocă potențialul inovator al României și îngreunează dezvoltarea țării. Mai mult, pentru lipsa de acțiune din partea Guvernului la solicitările FACIAS, fundația a înaintat sau cerere de chemare în judecată și a solicitat sesizarea CCR în această situație revoltătoare.

România este un inovator modest, sunt concluziile din raportul Consiliului European pentru Inovare. În aceste condiții, în loc să stimuleze inovarea, România este una din țările care se aplică cele mai multe taxe pentru înregistrarea mărcilor și brevetelor. Taxele excesive și multe birocrații ale OSIM strangulează creativitatea și încurajează stagnarea, spun specialiștii din domeniu.

FACIAS a luat atitudine în fața acestei probleme și a formulat mai multe adrese către Guvernul României prin care a expus situația taxelor abuzive percepute de OSIM și a solicitat modificarea legislației în domeniu în sensul reducerii taxelor și simplificarea procedurilor publice ale OSIM. Răspunsul Guvernului, prin Ministerul Economiei, a fost că taxele actuale sunt în regulă și că ele acoperă costurile asociate procesului de înregistrare a mărcilor și brevetelor. În urma răspunsului deloc explicativ și deloc justificat, FACIAS a declanșat procedura pentru anularea OG privind taxele percepute de OSIM și a formulat plângere prealabilă adresată Guvernului României.

Prin ignorarea acestor situații critice și nerespectarea drepturilor cetățenilor de a avea acces la un sistem de protecție a proprietății industriale echitabil și accesibil, Guvernul României este un exemplu flagrant de neglijență și lipsă de interes pentru dezvoltarea economică a țărilor noastre. FACIAS a întreprins o acțiune imediată pentru a pune acest tratament nedrept și pentru a permite inovației și creativității să înflorească în România, fără a fi împiedicat de barierele financiare și birocratice impuse de OSIM. Astfel, a luat decizia de a da în judecată Guvernul, solicitând instanța anulării OG nr. 41/1998 privind taxele în domeniul protecției proprietății industriale și regimului de utilizare a acestora.
 
Lipsa digitalizării cresc costurile


Pe scurt, FACIAS solicită reducerea taxelor, simplificarea procedurilor și eliminarea birocrației excesive, dar și digitalizarea proceselor pentru scăderea costurilor. Una dintre taxele vizate este cea pentru examinarea semnelor în format color. Având în vedere ca efortul logistic la procesare similară, indiferent dacă marca este alb negru sau color, taxarea diferită este absurdă.

De asemenea, FACIAS solicită digitalizarea OSIM și cere eliminarea taxei pentru eliberarea certificatului de înregistrare/reînnoire marcă și introducerea unui certificat electronic, iar certificatul în format print să fie eliberat doar la cererea contra unei taxe. Tot o dată, taxă pentru limitarea produselor sau a serviciilor trebuie eliminată, cauză, de multe ori, modalitate de soluționare amiabilă a unui conflict potențial. În cererea de chemare în judecată, FACIAS arată și argumentează că taxele percepute către OSIM sunt abuzive atât din punct de vedere al valorii lor cât și al numărului exagerat de mare. Acestea depășesc din punct de vedere al cuantumului, taxe similare din țări precum Slovacia, Cehia, Serbia sau Polonia, iar impunerea taxelor are rolul de a descuraja inovatorii și de a bloca practic procesul de invenție.

Prin această acțiune juridică, FACIAS asigurată angajamentul de a lupta împotriva abuzurilor statului și de a proteja drepturile cetățenilor români. Solicităm instanțe de judecată să analizeze cu atenția acestei situații și să-i fie măsurile necesare pentru asigurarea respectării principiilor de echitate și a accesibilității în domeniul protecției proprietăților industriale.

FACIAS va continua să monitorizeze îndeaproape această situație și va face tot ce este necesar pentru a se asigura că cetățenii români sunt respectate și că inovația și creativitatea pot prospera în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel