Estonia are un nou președinte. Cine e Alar Karis, șeful de stat ales de Parlament

Estonia are un nou președinte. Cine e Alar Karis, șeful de stat ales de Parlament  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Estonia are un nou președinte. Cine e Alar Karis, șeful de stat ales de Parlament / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Parlamentul Estoniei a reușit să aleagă noul președinte al țării.

Parlamentul estonian a ales noul președinte al țării din a doua încercare, după ce votul de luni a fost unul eșuat. Directorul Muzeului Național de la Talinn, Alar Karis, a fost votat de 72 de deputați.

Acestuia i-au lipsit cinci voturi pentru a câștiga din primul tur. Mandatul președintelui Estoniei durează cinci ani, iar atribuțiile lui sunt restrânse. El poate retrimite în Parlament proiecte de lege pentru reexaminare și reprezintă țara pe arena internațională.

Alar Karis este de profesie genetician molecular și biolog. A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară a Academiei de Agricultură din Estonia în 1981. Ulterior a studiat la mai multe universități din Germania, Marea Britanie și Olanda.

Karis va fi al cincilea președinte eston de după independență şi va prelua funcția în 11 octombrie 2021, scrie Publika.

Alegeri prezidențiale cu probleme în Estonia

Chiar dacă cineva vrea să devină președinte al Estoniei, are nevoie de deputați care să-i acorde sprijinul. Un partid poate desemna un candidat cu 21 de voturi, proces care va începe joi (26 august). Pentru a câștiga apoi primul tur, care are loc luni (30 august), un candidat trebuie să obțină 68 din 101 voturi (o majoritate de două treimi). Dacă nimeni nu obține acest scor, vor mai avea loc unul sau două voturi a doua zi.

Pentru a face lucrurile și mai incerte, pot fi adăugați noi candidați pe listă pe tot parcursul acestui proces. Un sistem de vot complicat de calcule politice. În actualul peisaj politic al Estoniei, sprijinul este greu de obținut și ralierea în jurul unui candidat este și mai dificilă.

Guvernul de coaliție este format din doi foști rivali. Premierul Kaja Kallas, fostă europarlamentară, conduce Partidul Reformei de centru-dreapta. Ea cooperează cu partidul de centru-stânga al fostului premier Jüri Ratas (citește AICI).

ONU cere Poloniei să primească refugiații blocați la granița cu Belarus. Varșovia construiește un gard la frontieră

Agenția ONU pentru refugiați îndeamnă Polonia să primească un grup de migranți despre care se crede că provin din Irak și Afganistan, aceștia fiind blocați la granița cu Belarus de mai bine de două săptămâni.

„Deși recunoaștem provocările pe care le prezintă sosirile recente în Polonia, facem apel autorităților poloneze să ofere acces la teritoriu, asistență medicală imediată, consiliere juridică și sprijin psihosocial acestor persoane”, a declarat Christine Goyer, reprezentantul UNHCR în Polonia, marti.

Mii de migranți au trecut granița din Belarus în statele din estul UE, Letonia, Lituania și Polonia, în ultimele luni. UE spune că președintele belarus, Alexander Lukashenko, duce un „război hibrid” cu migranții pentru a exercita presiuni asupra blocului comunitar (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel