ONU cere Poloniei să primească refugiații blocați la granița cu Belarus. Varșovia construiește un gard la frontieră

ONU cere Poloniei să primească refugiații blocați la granița cu Belarus. Varșovia construiește un gard la frontieră  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
ONU cere Poloniei să primească refugiații blocați la granița cu Belarus. Varșovia construiește un gard la frontieră / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

ONU solicită Varșoviei să primească migranții despre care se crede că provin din Irak și Afganistan, aceștia fiind blocați la granița cu Belarus.

Agenția ONU pentru refugiați îndeamnă Polonia să primească un grup de migranți despre care se crede că provin din Irak și Afganistan, aceștia fiind blocați la granița cu Belarus de mai bine de două săptămâni.

„Deși recunoaștem provocările pe care le prezintă sosirile recente în Polonia, facem apel autorităților poloneze să ofere acces la teritoriu, asistență medicală imediată, consiliere juridică și sprijin psihosocial acestor persoane”, a declarat Christine Goyer, reprezentantul UNHCR în Polonia, marti.

Mii de migranți au trecut granița din Belarus în statele din estul UE, Letonia, Lituania și Polonia, în ultimele luni. UE spune că președintele belarus, Alexander Lukashenko, duce un „război hibrid” cu migranții pentru a exercita presiuni asupra blocului comunitar.

Polonia a declarat că nu va permite migranților să intre, prim-ministrul Mateusz Morawiecki afirmând că acest lucru ar fi o cedare în fața „șantajului” făcut de  Alexander Lukashenko. Morawiecki a insistat marți că migranții „se află pe partea bielorusă a frontierei. Belarus este responsabil pentru aceste grupuri.”

„Dacă cineva din partea bielorusă vrea să solicite statutul de refugiat, vă rugăm să faceți acest lucru la Minsk”, a adăugat el.

Aproximativ 30 de migranți au înființat o tabără improvizată chiar în interiorul Belarusului, lângă satul polonez Usnarz Gorny, între personalul militar belarus și cel polonez.

Varșovia construiește un gard la frontieră

Luni, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că va fi construit un nou gard de 2,5 metri înălțime de-a lungul frontierei cu Belarus.

„Statele au dreptul legitim să își gestioneze frontierele în conformitate cu dreptul internațional. Cu toate acestea, trebuie să respecte și drepturile omului, inclusiv dreptul de a solicita azil ”, a declarat UNHCR într-o declarație.

Ministerul de Externe al Poloniei a declarat că aplică pe deplin dispozițiile dreptului național și internațional cu privire la azil.

„Polonia respectă pe deplin Convenția privind statutul refugiaților și respectă prevederile acesteia în situația actuală. În același timp, ne așteptăm ca Belarusul, ca parte la Convenție, să își îndeplinească obligațiile și să ofere îngrijire adecvată persoanelor de pe teritoriul său ”, se spune într-o declarație a ministerului, potrivit AlJazeeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel