Eliminare pensii speciale. Alina Corbu (ÎCCJ), despre decizia Parlamentului

ÎCCJ
ÎCCJ

Decizia luată de Parlament privind eliminarea pensiilor speciale este 'tristă' şi ''stupefiantă', a declarat miercuri preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Alina Corbu. 

'Decizia luată de Parlament privind eliminarea pensiilor speciale este 'tristă' şi stupefiantă', a declarat miercuri preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Alina Corbu. 'Decizia luată ieri de Parlamentul României a fost pentru mine, ca judecător şi cetăţean, tristă şi, aş spune, stupefiantă. Tristă, pentru că a fost luată într-o modalitate care ridică mari întrebări cu privire la previzibilitatea legii în ceea ce priveşte reglementarea statutului unor profesii care presupun dedicaţie şi privaţiuni pentru servirea interesului public - magistraţii, personalul aeronautic, diplomaţii, grefierii etc. - şi pentru că pare să fi fost luată, cel puţin în cazul magistraţilor, cu ignorarea flagrantă, chiar premeditată, a jurisprudenţei anterioare pe această temă a Curţii Constituţionale. Nu cred că am mai avut o astfel de situaţie în România, mai ales că hotărârea a fost luată practic în condiţii de cvasi-unanimitate, o clasă politică, altminteri prin definiţie divizată, găsind se pare una dintre puţinele linii comune în afectarea pe termen lung a însăşi stabilităţii sistemului judiciar', precizează aceasta într-o scrisoare deschisă transmisă opiniei publice. Cu privire la afirmaţia că decizia ar fi 'stupefiantă', aceasta spune că a fost luată 'prin încurajarea unui curent social negativ la nivelul opiniei publice'.

'Stupefiantă - nu prin rezultatul final, care era previzibil din declaraţiile publice, ci prin modalitatea concretă în care a fost luată, cu ignorarea completă a principiului cooperării loiale între autorităţile statului, cu ignorarea argumentelor aduse din interiorul sistemului judiciar, de instituţiile reprezentative, de asociaţiile profesionale, de adunările generale, dar, mai ales, prin încurajarea unui curent social negativ la nivelul opiniei publice în special împotriva magistraţilor, deşi rezultatele acestui demers se vor reflecta negativ tocmai asupra serviciului public al justiţiei, la care apelează anual milioane de cetăţeni', mai afirmă preşedintele ICCJ.

Ea adaugă că se cunoaşte faptul că opinia majoritară a cetăţenilor este împotriva pensiilor de serviciu, precizând că această percepţie este bazată pe împrejurarea că 'celelalte puteri ale statului tratează justiţia ca pe o 'Cenuşăreasă'. 'Ca judecători suntem educaţi să ne inhibăm partea emoţională, în special în comunicarea publică. Însă nu trăim închişi în sediul Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie, facem parte din societate şi cunoaştem că opinia majoritară a cetăţenilor la acest moment este în mod vehement împotriva pensiilor de serviciu. De asemenea, nu îmi voi permite niciodată să spun într-o ţară democratică că societatea greşeşte sau că opinia poporului român poate fi ignorată. Pot spune însă cu toată responsabilitatea că ea este bazată în mare parte pe împrejurarea că de o lungă perioadă de timp celelalte puteri ale statului tratează justiţia, de multe ori, în cel mai bun caz ca pe o 'Cenuşăreasă', iar, în cel mai rău caz, ca pe o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu 'deranja' celelalte puteri ale statului', spune Alina Corbu. Potrivit acesteia, atitudinea negativă a publicului faţă de justiţie în chestiunea pensiilor de serviciu are la bază, 'în mod nejustificat', 'gravele' excese semnalate în domeniul justiţiei în cazuri particulare.

'Ţin însă să amintesc că marea majoritate a acestor excese au ca sursă imperfecţiuni legislative pe care nu autoritatea judecătorească le-a introdus şi pe care nu autoritatea judecătorească nu le-a corectat timp de ani de zile, preferând să le ignore. Aceste excese trebuie corectate, cu fermitate. După cum trebuie remediate şi celelalte disfuncţii existente la nivelul sistemului judiciar. Nu se poate însă atinge un astfel de rezultat afectând cea mai importantă resursă de care beneficiază orice sistem judiciar, respectiv cea umană', mai precizează şefa ICCJ.

Alina Corbu mai spune că decizia Parlamentului va duce la îngreunarea atragerii 'celor mai buni tineri jurişti' spre magistratură. 'În sfârşit, pot spune că nu mulţi s-au gândit la acest moment la consecinţele pe termen lung ale unei astfel de măsuri. Nu s-au gândit în mod cert la cât de greu ne va fi pe viitor să mai atragem cei mai buni tineri jurişti spre profesia noastră, nu s-au gândit la ce înseamnă să demotivezi judecătorii, în condiţiile unui sistem care deja este caracterizat de supraîncărcare, de inflaţie legislativă şi de practică neunitară, şi în mod cert nu s-au gândit cât de apărat sau, dimpotrivă, cât de vulnerabil se va simţi un cetăţean într-un litigiu cu statul sau chiar cu un alt particular, după ce, poate chiar spre satisfacţia lui iniţială, a văzut cum statutul profesional al celor care sunt chemaţi să îl judece, în condiţii de independenţă şi de imparţialitate, a fost practic călcat în picioare', menţionează judecătorul.

Ea arată totodată că a convocat o şedinţă a Secţiilor Unite din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care vor analiza dacă există sau nu temeiuri pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la propunerea legislativă adoptată marţi de către Parlament privind eliminarea a aproximativ 5% din numărul 'aşa-numitelor pensii speciale', numărul pensiilor de serviciu aparţinând personalului instanţelor şi parchetelor reprezentând 'aproximativ 3% din total'. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 voturi 'pentru', niciun vot 'contra' şi 21 de abţineri, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul prevede eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor. conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel