Egiptul Antic, aproape la fel de poluat ca în ziua de azi - STUDIU

mumie
mumie

Roger Montgomerie, un doctorand la Universitatea din Manchester, a decis să studieze ţesutul unor plămâni  mumificați, iar concluziile sunt neașteptate: egiptenii antici au fost şi ei expuşi poluării.

Particulele descoperite în plămânii mumiilor sunt legate de mai multe boli moderne, inclusiv boli de inimă, de plămâni sau cancer. Ele sunt legate de activităţi post-industriale, precum arderea combustibililor fosili.

Cei 15 plămâni mumificaţi prezintă toţi particule poluante, iar nivelul lor nu este cu mult mai mic decât cel din ziua de azi, în mod total neaşteptat.

"Sunt în cantităţi mai mici, dar nu cu mult mai mici. Este destul de ciudat, având în vedere cantităţile enorme de combustibili fosili arşi şi toată poluarea apărută după revoluţia industrială", spune cercetătorul.

În lumea egiptologilor, unde ţestul mumificat de la plămâni este extrem de rar, iar permisiunea de a-l studia este chiar şi mai rar întâlnită, analiza a 15 astfel de mostre este semnificativă, precizează Montgomerie.

Plămânii analizaţi provin de la mumiile unor oameni cu stiluri complet diferite de viaţă: unii erau muncitori în oaza Dakhleh, iar alţii erau nobili sau chiar preoţi. "Toţi au particule poluante în plămâni, indiferent de statutul social", arată cercetătorul.

Descoperirea sugerează că egiptenii antici sufereau de o gamă largă de boli. "Particulele acestea cresc şansele unei infecţii pulmonare sau chiar de pneumonie", subliniază Montgomerie.

Întrebarea este cum de exista atât de multă poluare în Egiptul Antic? Locuitorii săi găteau, lucrau cu metale şi în minerit, acestea fiind activităţi care cauzează poluarea aerului. În plus, climatul Egiptean, favoriza împrăştierea poluării, prin furtunile de nisip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel