RAPORT: 95% din populația lumii respiră aer nesănătos

Cel mai recent raport al Heath Effects Institute estimează că aproape toată populația lumii respiră aer periculos pentru sănătate, țările cele mai sărace fiind mai grav afectate.

Cercetătorii științifici ai Heath Effects Institute (HEI) au publicat marți raportul anual despre calitatea aerului la nivel global, concluzionând că expunerea pe termen lung la poluarea atmosferică a contribuit în 2016 pe mapamond la decesul a circa 6,1 milioane de persoane.

A patra cauză mondială de decese

Raportul atrage atenția că poluarea din aer conduce la atacuri cardiace, cancer la plămâni și alte boli cronice ale plămânilor, cauzând decese premature. Poluarea atmosferică este, conform HEI, cea de-a patra cauză globală de decese din cauze de sănătate, după tensiunea ridicată a sângelui, dietă și fumat.

India și China, cele mai poluante

Raportul indică faptul că două țări - China și India - sunt responsabile pentru mai mult de 50% dintre decesele înregistrate la nivel mondial imputabile poluării. Chiar populația acestor țări este afectată, India călcând pe urmele Chinei la capitolul decese premature din cauza poluăroo: peste 1,1 milioane doar pe parcursul anului 2016.

Copiii mici, cei mai vizați

În timp ce China a făcut unele progrese în privința reducerii poluării aerului, alte trei state asiatice - Pakistan, Bangladesh și India - au cunoscut cele mai mari creșteri ale activităților poluante. În aprilie 2017, Organizația Mondială a Sănătății a emis propriul raport potrivit căruia poluarea mediului cauzează anual decesul a 1,7 milioane de copii cu vârsta de până la 5 ani.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel