Dr. Ion Bogdan Codorean, avertisment dacă faci sport acasă în pandemie

scop.io/saravut vanset
scop.io/saravut vanset

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, trage un semnal de alarmă în legatură cu accidentările grave care pot apărea în urma practicării sportului la domiciliu. 

Lunile de pandemie, restricțiile impuse în sălile de sport, vremea ploioasă și frigul au crescut exponențial procentul românilor care practică sporturile de întreținere acasă, ceea ce implică riscuri care însă pot fi prevenite. “Este foarte important să facem sport și în această perioadă, însă nu trebuie să uităm de câteva reguli de bază în practicarea exercițiilor fizice, mai ales că numărul accidentărilor petrecute în casă a crescut în ultimele luni. Incidentele din timpul partidelor de fotbal, de baschet sau de tenis s-au mutat pe salteaua de sport de acasă, în timpul exercițiilor cu gantere, cu elastic sau cu coarda de sărit”, semnalează dr. Ion Bogdan Codorean. 

Care sunt cele mai frecvente accidentări

Cele mai frecvente accidentări în urma sportului făcut acasă sunt la gleznă, umăr si genunchi, iar cele mai des întâlnite sunt entorsele de gleznă: ”În topul accidentarilor sunt entorsele de gleznă care netratate corespunzător, adică în cabinetul medicului ortoped, pot deriva în instabilitate de gleznă pe viată şi mai târziu se poate ajunge la artroză. Tot la gleznă pot apărea, în urma practicării sportului, fără încălzire in prealabil si fără atenție sporită la mișcări, rupturile de tendon ahilean sau tendinitele ahileane care trebuie tratate cu seriozitate, pentru că pot avea urmări grave”, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean.  

Unele dintre exercițiile de bază în programul de mișcare al fiecărui practicant de sport acasă sunt genuflexiunile și săritul corzii care, pe cât par de inofensive, pe atât sunt de riscante pentru genunchi dacă nu sunt executate corect: „Fără atenție și fără îndrumarea unui specialist banalele genuflexiuni, fandări sau sărituri de coarda pot duce la rupturi de menisc, rupturi de ligamente sau la agravarea unor leziuni preexistente la genunchi care pot ajunge, dacă sunt grave, la tratare doar prin intervenție chirurgicală.”, semnalează medicul ortoped, dr. Ion Bogdan Codorean, specializat în traumatologie sportivă. 

Ridicările de gantere sau exercițiile cu elasticul pot duce si ele la accidentări la nivelului umărului: „Pot fi două variante de cauze ale apariției problemelor la umăr în urma practicării sportului acasă. Ori este vorba de probleme preexistente si netratate, agravate de o mișcare greșită, cum ar fi calcificările, rupturile de coafă rotatorie, tendinitele sau sindromul de impingement, ori este vorba despre leziuni acute noi, precum întinderile de ligament sau rupturile de tendoane la nivelul umărului. Durerile de umăr generate de mișcări incorecte sunt extrem de neplăcute si de periculoase si pot avea urmări grave precum imobilizarea umărului sau durerea permanenta ce sporește noaptea până când devine insuportabilă. Am avut nenumărați pacienți care m-au sunat în toiul nopții, să-mi spună că tebuie să-i ajut cumva, pentru că nu mai suportă durerile de umăr și nu reușesc să se odihnească nopți la rândul. Indiferent de cauze, rezolvarea cea mai sigură, eficientă și țintită este în cabinetul ortopedic unde, în funcție de rezultatul investigațiilor, se stabilește tratamentul care poate consta în medicamente, infiltrații, recuperare sau intervenție chirurgicală.”, subliniază medicul ortoped, specializat în traumatologie sportivă, care dezvăluie și că bicicleta de interior este cel mai puțin riscant pentru oase și cel mai eficient tip de mișcare care se poate face acasă. 

Recomandări pentru a micșora riscurile de apariție a accidentarilor la umăr, gleznă sau genunchi

Dr. Ion Bogdan Codorean are și câteva recomandări de bază ce micșoreaza riscurile de apariție a accidentarilor la umăr, gleznă sau genunchi, pentru toți practicanții de sport, indiferent că el este făcut la sală, acasă, sub îndrumare de specialitate sau nu: „Este obligatorie încălzirea timp de 10 minute înaintea practicării oricărui tip de mișcare. În plus, eu recomand creșterea treptată, progresivă, a greutăților sau a numarului de exerciții executate în fiecare serie propusă. Dacă nu ați mai făcut sport demult, nu luați ganterele de 5 kg, de la prima ședință, așa cum, nu vă „lăcomiți” făcând serii de câte 20 de exerciții. Pentru oase, pentru mușchi, pentru sănătate și pentru starea de bine de după sport este mult mai bine să începeti cu gantere mici si serii scurte cu repetari puține care vă vor permite, într-o perioadă de timp, să vă creșteți potențialul sportiv”, adaugă medicul ce îi sfătuiește pe toți cei care suferă traumatisme de orice fel în urma sportului să nu amâne vizita de ortoped, pentru că problemele se pot agrava. 

Mai multe detalii despre problemele și soluțiile ortopedice in cazul practicării sportului de orice fel, dar și recomandări și sfaturi pentru cei interesați se pot găsi pe site-ul https://dr.codorean.ro/ sau pe canalul oficial de facebook   https://www.facebook.com/dr.codorean/. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel