EXCLUSIV  Dr. Adrian Marinescu: Încheierea pandemiei nu înseamnă că dispare virusul. Va mai suferi mutații

Foto: Anna Shvets - Pexels
Foto: Anna Shvets - Pexels

Relaxarea măsurilor de prevenire a infectării cu virusul SAR-CoV 2, ridicarea stării de alertă și renunțarea completă la restricțiile menite să prevină îmbolnăvirea în masă a populației nu echivalează cu dispariția completă a virusului, este de părere medicul infecționist Adrian Marinescu, director medical al Institutului Național de Boli Infecțioase din București.

„Încheierea pandemiei nu înseamnă că dispare virusul. Virusul oricum va suferi mutații, cum a făcut în toată perioada de doi ani și jumătate. Cred că cele mai multe sunt mutații care nu ridică probleme. Din fericire, ce s-a întâmplat în valul al cincilea nu a însemnat nicicum o variantă mai agresivă”, a declarat dr. Adrian Marinescu, pentru dcnews.ro.

Medicul mai spune că, la momentul actual, specialiștii în boli infecțioase sunt preocupați să observe dacă actualele mutații suferite de virus până acum pot genera situații care să devină problematice pentru sistemul medical. „Cel mai probabil nu se va întâmpla acest lucru. Toate datele științifice vorbesc despre această evoluție: se transmite ușor și cu un grad de agresivitate foarte mic, așa cum se întâmplă acum”, ne liniștește dr. Marinescu.

În privința apariției unor noi valuri agresive ale pandemiei, în funcție de sezon, medicul Adrian Marinescu spune că este încă foarte prematur să ne gândim la aceste aspecte. „În medicină nimic nu este garantat 100%, dar probabilitatea să mai avem impact la nivelul populației cred că este foarte, foarte mică”, adaugă specialistul, care subliniază totodată importanța vaccinării în limitarea drastică a formelor severe de boală.

Citeşte şi: Relaxare restricţii. Medicul Marinescu, veste bună pentru români: Se va face curând, dar cu câteva condiţii

„Treptat, vom renunța la aceste măsuri, așa cum au făcut și alte state din Europa. Este clar că va trebui să învățăm să conviețuim cu acest virus. Pentru a putea relaxa măsurile care previn infectarea este necesar să vedem o reducere a numărului de cazuri și, mai important, să fie un procent cât mai mic de internări, de cazuri severe și, bineînțeles, de ocupare a paturilor de terapie intensivă. Lucrurile acestea se vor întâmpla în săptămânile următoare și este clar că te uiți la situația epidemiologică în momentul în care renunți la acele măsuri. Dar cred că (n.red – relaxarea măsurilor) se va face cât mai curând și cred că se poate face în mod gradual”, consideră medicul Adrian Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel