Două mari puteri ACCELEREAZĂ războiul declarațiilor din cauza COVID - 19

SUA şi China şi-au continuat vineri pe Twitter războiul declaraţiilor asupra noului coronavirus, Washingtonul reproşând Beijingului că a ascuns iniţial amploarea epidemiei, iar diplomaţia chineză acuzându-l pe secretarul de stat american Mike Pompeo de 'minciuni sfruntate', comentează agenţia France Presse. 

Donald Trump, care irită China vorbind în fiecare zi despre 'virusul chinez' pentru a descrie coronavirusul detectat pentru prima oară în decembrie în oraşul chinez Wuhan, a declarat joi că lumea plăteşte 'un preţ mare' pentru lipsa de transparenţă iniţială a Beijingului.

'China a ţinut la curent SUA cu privire la coronavirus şi răspunsul său datează din 3 ianuarie', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying, apreciind că Washingtonul a avut apoi la dispoziţie 12 zile pentru a-şi alerta cetăţenii aflaţi în China. 'Şi acum ei acuză China de întârziere? Serios?', a scris ea pe Twitter.

Răspunsul nu a întârziat să apară

Răspunsul a venit pe aceeaşi reţea de socializare de la purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Morgan Ortagus: 'La 3 ianuarie, autorităţile chineze ordonaseră deja distrugerea eşantioanelor virusului #SARS-CoV-2, puseseră căluş medicilor din Wuhan şi cenzuraseră îngrijorările opiniei publice pe internet'.

'Purtătoarea de cuvânt are dreptate: este o secvenţă pe care lumea trebuie neapărat să o analizeze', a adăugat ea. În sprijinul său, Departamentul de Stat american a postat online pe Twitter extrase dintr-un interviu televizat al lui Mike Pompeo. 'Guvernul chinez cunoştea riscurile, le identificase, era primul care le ştia şi a pierdut un timp preţios la început, permiţând ca sute de mii de persoane să părăsească Wuhan, să meargă în locuri precum Italia care acum suferă atroce', spunea Pompeo în acest interviu, acordat miercuri seara canalului Fox News.

'Partidul Comunist Chinez nu a făcut ceea ce trebuia şi acum un număr incalculabil de vieţi sunt ameninţate', a afirmat Mike Pompeo. 'Încetaţi cu aceste minciuni sfruntate!', a reacţionat într-o altă postare pe Twitter Hua Chunying, afirmând că experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au estimat că eforturile chineze au 'permis să fie evitate sute de mii de contaminări', încheie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel