Dosar Mineriada 1990. Virgil Măgureanu, huiduit la Curtea de Apel

Dan Carp / 20 feb 2018 / 10:18
Digi24
Digi24

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început marți judecarea în cameră preliminară a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

În dosarul istoric sunt inculpați fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, acuzați de crime contra umanității. Termenul de marţi al procesului se desfășoară la sediul Curţii Militare de Apel Bucureşti. Virgil Măgureanu, primul șef al SRI de după '89, a fost întâmpinat de câteva zeci de persoane la Curtea Militară de Apel București, care l-au huiduit.

 

Măgureanu speră să se facă dreptate

 

Jurnalist: „Cum vedeți această primă înfățișare, credeți că se va face dreptate în dosarul Mineriadei?"

Virgil Măgureanu: „Eu așa sper, să se faca dreptate, da!"

„Domnule Virgil, în sfârșit!", „vă iubim!", „în sfârșit o să răspundeți penal pentru faptele pe care le-ați făcut în 90. Nu vă e rușine? La pușcărie să te duci! Domnule Virgil Magureanu, ani grei să faci pentru ce ai făcut!", au fost reacțiile cetățenilor care-l așteptau pe Măgureanu la Curtea de Apel.

Prima înfățișare în instanță are loc la 28 de ani după ce patru oameni au murit şi 1.400 au fost răniţi în violenţele provocate de venirea minerilor în Bucureşti, în iunie 1990.

 

[citeste si]