Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]

Document Libertatea.ro: ”Deplasările, INTERZISE în afara domiciliului, cu excepții”. MAI a SESIZAT DIICOT - OFICIAL

Un document care prevede limitarea deplasărilor pentru cetățenii României a fost publicat astăzi de către cotidianul Libertatea. În paralel, circulă masiv prin aplicațiile de mesagerie. Grupul de Comunicare Strategică a venit cu precizări lămuritoare. 

GCS anunță: 

 

Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020"

Facem următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

 

-------------

Românilor le-ar putea fi interzis să-și mai părăsească locuințele fără un motiv întemeiat. Guvernul României pregătește un act legal, susțin jurnaliștii de la Libertatea.ro. Documentul a fost publicat de cotidian și face referire la limitarea deplasărilor, cu anumite excepții, unele profesionale, altele de ordin medical sau de aprovizionare și ajutor.

DCNews a contactat mai mulți oficiali, printre care și pe secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, care ne-a precizat că, la această oră, are loc o videoconferință între oficialități. Au mai fost contactați Horațiu Moldovan, Victor Costache, Raed Arafat și Andrei Baciu, care, cel mai sigur, sunt în aceeași ședință. 

Totodată, jurnaliștii sunt revoltați pe Grupul de Comunicare Strategică, în lipsa unei reacții. 

Libertatea îl prezintă ca pe un DRAFT de lucru. E posibil ca acest document să fi fost scurs în presă la fel cum e posibil să fie FALS. 

IMPORTANT: Până când nu va fi confirmat sau infirmat, în condițiile în care circulă masiv, facem apel la cititorii DCNews.ro să nu se alarmeze. În orice fel, deciziile care se vor lua, vor fi în interesul și pentru sănătatea românilor. 

Așteptăm reacțiile oficiale, iar redactorii DCNews.ro se străduiesc să primească o poziție clară, oficială, pe are o vom publica în acest articol, de îndată. 

Iată documentul: 

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25