Cinci miniștri anchetați de DNA în cazul ASF-Carpatica. Bolcaș: "Este grav că se pornește o anchetă de la acte normative"

DNA_640
DNA_640

Procurorii DNA au solicitat, luni, Guvernului, Senatului și Ministerului Justiției documentele oficiale legate de modul în care a fost adoptată OUG cu privire la funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Termenul este scurt. Dacă până marți documentele nu vor fi pe masa DNA, procurorii le vor ridica de la sediile instituțiilor. Ei suspectează că OUG a fost dată pentru a servi interesele Carpatica Asig. 

DNA cere documentele legate de întocmirea notei de fundamentare a OUG și avizul de legalitate. În referatul în care DNA a solicitat instanței arestarea omului de afaceri Ilie Carabulea și a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al ASF, se arată că OUG a fost promovată în Guvern în octombrie 2013 pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica. Nota de fundamentare a ordonanței a fost semnată de Daniel Chițoiu, ministrul demisionar al Finanțelor. Șeful ASF este Dan Radu Rușanu, nașul familiei Chițoiu.

Rolul lui Mîrzac

Deși premierul susține că OUG a fost negociată cu FMI și CE, procurorii DNA acuză că a avut scopul de a-l da jos pe vicepreședintele ASF, în urma influenței membrului Marian Mîrzac, care ar fi urmărit să protejeze astfel interesele firmei de asigurări Carpatica. Acuzația se bazează pe interceptări în care Mîrzac îl indică pe Daniel Chițoiu inițiator al OUG. Procurorii mai rețin că Mîrzac ar fi vizat postul de vicepreședinte al ASF pentru a proteja interesele Carpatica. El s-ar fi bazat pe relația cu Dan Radu Rușanu, finul fostului ministru al Finanțelor și al soției sale, Laura Chițoiu, urmărită penal în dosar, scrie Hotnews.

Urban: Sunt cinci miniștri din Guvernul Ponta

Procurorii susțin că planul inițial s-ar fi bazat pe o lege de modificare a OUG 93/2012, privind înființarea ASF, care a fost oprită la Comisiile economică și de buget. Atunci, Guvernul ar fi dat OUG 94/2013 prin care să se stabilească incompatibilitatea vicepreședintelui de atunci al ASF, Daniel Tudor.

OUG la care fac referire procurorii este semnată de premierul Victor Ponta și contrasemnată de vicepremierul Daniel Chițoiu și de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. Nota de fundamentare a ordonanței îi are ca semnatari pe Chițoiu și pe Voinea.

Până acum avem trei ministere implicate: Bugetul, Economia și Justiția. Însă, fostul senator al PDL Iulian Urban, subliniază, pe contul personal de Facebook, că "ancheta DNA vizează 5 miniștri din Cabinetul Ponta".

Investigațiile nu pot porni de la acte normative. "Este grav"

"Procedura urmată de DNA este mai mult decât bizară. Procurorii refuză să se prezinte în fața comisiilor de anchetă a Parlamentului, dar ei își permit să ridice acte ale Guvernului și ale Parlamentului. Ceva nu este în regulă aici. Investigațiile nu pot să pornească de la niște acte normative. Numai prin stabilirea unor răspunderi individuale se poate stabili în ce mod au fost emise aceste acte normative", a declarat avocatul Lucian Bolcaș pentru DC News. Cu alte cuvinte, procurorii DNA ar trebui înainte să acuze ministrul și actele pot fi ridicate pentru a dovedi faptele.

Avocatul a adăugat: "Este grav că se pornește o anchetă de la actele normative ale Guvernului și ale Parlamentului". Lucian Bolcaș a subliniat: "Nu știu în ce mod ar fi fost favorizată această societate Carpatica de care nici nu am auzit. Totul mi se pare straniu și orice interpretare este posibilă".

Lucian Bolcaș a precizat că este posibil să fie cerute acte de pe o zi pe alta, însă nu este normal având în vedere instituțiile statului cărora li se adresează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel