Dezastru ecologic ”colosal”. Incendii în Groenlanda, Siberia și Alaska. Imagini "fără precedent" din satelit

Dezastru ecologic ”colosal”. Incendii în Groenlanda, Siberia și Alaska. Imagini "fără precedent" din satelit
Dezastru ecologic ”colosal”. Incendii în Groenlanda, Siberia și Alaska. Imagini "fără precedent" din satelit

Incendiile pun stăpânire pe zona arctică a Terrei, după cum relevă noi imagini din satelit, iar emisiile de CO2 au devenit uriașe, depășind orice estimare a specialiștilor.

Noi imagini din satelit, realizate de NASA, au dezvăluit că zona Arctică este devastată de incendii necontrolate de vegetație fără precedent, relatează The Independent.

La cercul Polar de Nord, temperaturile ridicate facilitează incendii enorme care distrug ecologia ”la scară colosală”. Acestea vin după cea mai fierbinte lună iunie din istorie, care a determinat un val devastator de căldură în SUA, cu o prognoză pentru Europa identică pentru sfârșitul acestei săptămâni.

Imaginile prin satelit dezvăluie incendii pe suprafețe întinse în Groenlanda, Siberia și Alaska, cu condiții de uscare calde, după topirea unui uriaș iceberg în Groenlanda, începând cu o lună mai devreme decât media. Conform sursei citate, Pierre Markuse, un expert în fotografie prin satelit, a postat imagini care arată că fumul trece peste zone extrem de întinse de terenuri nelocuite și sălbatice.

Imaginile arată focurile de pădure și arderea turbei. Ele dezvăluie, de asemenea, amploarea pagubelor pe care incendiile le lasă în urmă. În Alaska, incendiile au ars deja mai mult de 1,6 milioane de acri de teren.

Mark Parrington, cercetător științific la Centrul European pentru Previziuni meteorologice la nivel mediu, a declarat pentru The Independent că toată cantitatea de CO2 emisă de incendiile Arctice, între 1 iunie și 21 iulie 2019, este de aproximativ 100 de megatone și se apropie de întreaga emisie rezultată prin arderea de combustibil fosil din 2017 a Belgiei.

"Cred că este corect să spunem că incendiile de vegetație din iulie de la Cercul Polar au atins niveluri fără precedent, depășind estimarea nivelul celui mai înalt al emisiilor totale de CO2 (2004/2005) în luna iulie a lui #Copernicus GFAS, de 50 de megatone pe lună... și continuând să crească" a spus el.

Incendii de vegetație în Siberia

Incendii de vegetație în Siberia

 

Incendii intense și de lungă durată

Organizația Mondială a Meteorologiei (OMM) a descris incendiile din emisfera nordică drept "fără precedent" și a avertizat asupra impactului enorm pe care îl au asupra nivelurilor de CO2 care contribuie la criza climatică. "De la începutul lunii iunie, Serviciul de monitorizare a atmosferei de la Copernic (Cams) a urmărit peste 100 de incendii intense și de lungă durată în Cercul Arctic", a afirmat OMM într-o declarație.

"Numai în iunie, aceste incendii au emis în atmosferă 50 de megatone de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor anuale totale ale Suediei. Această cantitate este mai mare decât cea a fost lansată în atmosferă de incendiile din Arctica în aceeași lună între 2010 și 2018 împreună. Deși incendiile sunt frecvente în emisfera nordică între mai și octombrie, latitudinea și intensitatea acestor incendii, precum și durata de timp pentru care au fost arse au fost deosebit de neobișnuite", a spus organizația citându-l pe dr. Parrington.

Incendii de vegetație Groenlanda

Incendii de vegetație Groenlanda


Pădurile boreale ard


"Incendiile arctice în curs de desfășurare au fost cele mai severe în Alaska și Siberia, unde unele au fost suficient de mari pentru a acoperi aproape 100.000 de terenuri de fotbal sau întregul Lanzarote. În Alberta, Canada, se estimează că un incendiu a fost mai mare de 300.000 de terenuri. Numai in Alaska, Cams a inregistrat aproape 400 de incendii in acest an, iar cele noi se aprind in fiecare zi.”

Temperatura medie din iunie, în regiunea Siberiei, unde incendiile sunt violente, a fost cu aproape 10 grade mai mare decât media pe termen lung din perioada 1981-2010.

OMM a adăugat: "Partea de nord a lumii se încălzește mai repede decât planeta în ansamblu. Căldura usucă pădurile și le face mai susceptibile de a le arde. Un studiu recent a constatat că pădurile boreale ale Pământului ard acum la o rată nevăzută în ultimii cel puțin 10.000 de ani."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel