Urmărește emisiunea live


Nouă amenințare reală. Avertisment ONU: Nu suntem pregătiți să facem față

Experții ONU spun că soluții există, totuși
Experții ONU spun că soluții există, totuși

Țările lumii nu sunt pregătite să facă față unor incendii extreme precum cele care au devastat Australia în 2019-2020, evenimente devastatoare întreținute de încălzirea globală și care vor crește atât ca număr, cât și ca intensitate, avertizează ONU.

Din Australia până în California și Arctica, imaginile cu incendii spectaculoase care fac scrum păduri și case au dominat presa în ultimii ani. Și nu este decât începutul, avertizează un raport publicat de UN Environment și GRID-Arendal Centre.

Nimic nu le va stăvili

Autorii subliniază că incendiile, fie naturale, accidentale sau criminale, nu sunt cauzate direct de încălzirea globală, dar secetele și valurile de căldură tot mai frecvente și mai intense creează condiții deosebit de favorabile pentru dezvoltarea lor. "Chiar și dacă vor fi depuse cele mai ambițioase eforturi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, lumea se va confrunta cu o creștere dramatică a frecvenței condițiilor extreme de incendiu", se arată în raport.

Condiții favorabile nu înseamnă neapărat incendii. Chiar dacă lumea va reuși să limiteze încălzirea la plus 2 grade comparativ cu era preindustrială, principalul obiectiv al Acordului de la Paris, numărul de episoade cu incendii catastrofale, precum cele care au devastat Australia în 2019-2020 sau Arctica, în 2020, va crește cu 9-14% până în 2030, cu 20-33% până în 2050 și cu 31-52% până în 2100.

Deși raportul nu oferă estimări pentru incendiile care nu intră în categoria celor extraordinare, care, de regulă, se întâmplă destul de rar, "este probabil ca și evenimentele mai puțin extreme să crească", a atras atenția Andrew Sullivan de la agenția australiană CSIRO, unul dintre autorii raportului.

Incendiile reprezintă deja un pericol pentru viața planetei și a locuitorilor săi: inhalarea de fum, degradarea solului și poluarea apei, distrugerea habitatelor multor specii. Ca să nu mai vorbim de creșterea încălzirii globale din cauza distrugerii pădurilor, esențiale pentru absorbția carbonului.

Citește și Nu va exista prăbușire economică! Experții băncii americane JP Morgan nu cred în scenarii pesimiste

Soluții există întotdeauna

Dar, deși riscul de incendii nu poate fi eliminat, acesta poate fi redus, insistă raportul. În special prin îmbunătățirea gestionării "combustibililor" - tot ceea ce poate arde - o altă variabilă cheie în comportamentul incendiilor, alături de condițiile meteorologice (căldură și secetă, care cresc odată cu încălzirea) și topografia. Din păcate, "răspunsul guvernelor la incendii este că banii sunt puși în buzunarul greșit", a deplâns șefa ONU Mediu, Inger Andersen.

Potrivit raportului, costurile pagubelor provocate de incendii sunt mult mai mari decât investițiile pentru combaterea acestora, cea mai mare parte a acestora fiind cheltuită în prezent pentru a reacționa la incendiile care au izbucnit deja (pompieri, evacuări).

Acest dezechilibru trebuie corectat prin investiții în prevenție: reducerea activităților care pot provoca declanșarea incendiilor, o mai bună gestionare a vegetației moarte lăsate la sol, curățarea tufișurilor din jurul caselor, schimbarea planificării privind utilizarea terenurilor și așa mai departe.  "Trebuie să reducem la minimum riscul de incendii extreme, fiind pregătiți: investind mai mult în reducerea riscurilor, lucrând cu comunitățile locale și consolidând angajamentele globale împotriva schimbărilor climatice", a insistat Inger Andersen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel