Anchetatori ai Băncii Centrale a Germaniei, Bundesbank, au demarat o investigație împotriva Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, suspectată de ascunderea unor pierderi în valoare de 12 miliarde de dolari, în perioada crizei financiare.
Potrivit unor surse apropiate situației, citate de Financial Times, Deutsche Bank ar fi falsificat instrumente financiare derivate, astfel încât să nu fie supusă procedurii de salvare obligatorie inițiată de guvernul federal, scrie Mediafax.
În vederea verificării suspiciunilor, reprezentanții Bundesbank vor zbura săptămâna viitoare la New York pentru a discuta cu persoane care au informaţii despre tranzacţiile Deustche Bank din perioada 2006-2009, inclusiv foşti angajaţi. Cazul băncii germane deja este cercetat și de Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA, după ce trei angajaţi ai Deutsche Bank au contactat separat comisia, susținând că banca a supraevaluat în timpul crizei financiare o poziţie uriaşă de trading, cu o valoare de 130 de miliarde de dolari.
Denunțătorii au mai afirmat că traderii ar fi evitat înregistrarea pierderilor în timpul turbulenţelor financiare din 2007-2009, reprezentanții conducerii fiind la curent cu situaţia. Dacă pierderile ar fi fost înregistrat corect, ar fi depăşit 4 miliarde de dolari şi ar fi putut ajunge chiar până la 12 miliarde de dolari.
Pe de altă parte, Deutsche Bank nu este de acord cu acuzațiile, amintind ca declarațiile foștilor angajați au fost dovedite ca nefondate în 2010, după ce ancheta demarată de firma de avocatură angajată de bancă a arătat că angajații respectivi nu deținea funcții importante și nu dispuneau de suficiente informații cu privire la faptele invocate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu