De ce vor nemții să planteze ”copacul minune” în România

PAULOWNIA
PAULOWNIA

Compania de prestaţii forestiere Kiri Project Development, subsidiara din România a companiei germane Kiri Development, va investi 5 milioane de euro în plantaţii de "arbori minune", paulownia, în 2012, în schimb, vor mii de hectare de teren în România.

Kiri Project Development va planta începând cu luna septembrie 200 de hectare de teren cu Paulownia, cunoscut şi sub denumirea de copacul Păsării Pheonix, un copac energetic de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume. "Anul acesta vom investi 5 milioane de euro, sumă care acoperă cheltuielile pentru plantaţia de 200 de hectare cu Kiri Maximus (un hibrid al Paulownia creat de companie n.red) precum şi sume pentru pregătirea altor terenuri pe care le vom planta ulterior", a declarat pentru economica.net, Aurel Dumitrescu, Development Manager în cadrul Kiri Development.

Terenurile vizate de nemți sunt de câteva mii de hectare, cu precădere în zona de vest a ţării. "Avem discuţii să luăm în arendă mult mai mult teren în zona de Vest a ţării, în Arad şi Timişoara. Clima de acolo ne ajută, iar mentalitatea oamenilor este alta", a explicat Dumitrescu, precizând că cheresteaua obținută pe plantațiile din România ar putea fi valorificată în Quatar, Maroc sau Arabia Saudită.

De asemenea, Dumitrescu a adăugat că nemții sunt interesați şi de un parteneriat cu statul român pentru împădurirea cu paulownia a pădurilor distruse de incendiile din această vară, iar compania mamă, împreună cu un alt partener german, are în plan atragerea mai multor investitori pentru constituirea unui fond care să investească în plantaţiile de paulownia din România şi alte state europene. "Va fi un fod de investiţii cu o durata de 12 ani în care investitorii vor avea pachete de la 500 de euro la 5.000 de euro. Capitalizarea poate fi de la 5 la 50 de milioane de euro, iar noi vom plăti anual investitorilor o dobândă de 12%. În Germania există deja 4 astfel de fonduri care au la bază plantaţii de păduri în America de Sud".

Deși piața din România nu este pregătită pentru astfel de investiții, managerul Kiri Development a mai susținut că ar vrea să aducă şi români în fond.

Paulownia, originar din Asia, poate ajunge la o înălțime de 20 de metri în decurs de trei ani, dacă este cultivat în condiții corecte. Este cu 30% mai uşor decât orice lemn comparabil, este rezistent la contorsionare, consumă de zece ori mai mult CO2 decât oricare alt arbore şi este rezistent la foc.

Utilizați pentru cherestea, dar și pentru producerea de biomasă, paulownia este o materie primă și pentru mobilă, parchet, instrumente muzicale, construcţii (bun izolator) sau construcţii navale, putând fi folosi și ca plantă furajeră sau rol decorativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel