Bulgaria nu va înnoi actualul contract de livrări de gaze naturale cu grupul rus Gazprom, în contextul războiului din Ucraina, şi va analiza livrări alternative şi posibilitatea unor achiziţii comune de gaze la nivelul Uniunii Europene pentru a evita problemele de aprovizionare, a declarat vice prim-ministrul Assen Vassilev, informează Bloomberg.
Ţara vecină îşi asigură aproape toate necesităţile de gaze naturale printr-un contract pe 10 ani cu Gazprom, care expiră la sfârşitul anului 2022. Timp de mai mulţi ani autorităţile de la Sofia au întârziat proiectele menite să diversifice sursele de aprovizionare, inclusiv un interconector cu Grecia şi extinderea singurei facilităţi de depozitare de gaze.
Acum guvernul bulgar vrea să accelereze ambele proiecte pe fondul temerilor că războiul din Ucraina ar putea provoca perturbări, notează Agerpres.
'Având în vedere actuala situaţie, nu pot fi discuţii cu Gazprom. Am purtat discuţii atât cu Grecia cât şi cu Turcia' pentru a utiliza infrastructura existentă pentru livrări de gaze lichefiate şi a majora livrările din Azerbaidjan, cu care Bulgaria are un contract, a spus Assen Vassilev.
În plus, vice premierul a spus că Guvernul de la Sofia speră că până la finele verii va exista un mecanism comun de achiziţii de la gaze la nivelul UE, care va permite blocului comunitar să negocieze preţuri mai bune, a spus Vassilev. Războiul din Ucraina a forţat deja UE să îşi redefinească politica energetică şi să caute să îşi reducă mai rapid dependenţa de Rusia, principalul său furnizor de energie.
Săptămâna trecută Comisia Europeană a prezentat un plan care prevede diminuarea cu aproape două treimi a importurilor de gaze ruseşti în acest an şi eliminarea completă a dependenţei de toţi combustibilii fosili furnizaţi de Rusia până în 2027.
SUA au acceptat să ofere o companie de infanterie mecanizată Stryker pentru grupul tactic de luptă al Bulgariei în cadrul eforturilor NATO de a-şi consolida flancul estic după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat sâmbătă premierul bulgar Kiril Petkov, citat de Reuters.
'SUA au fost de acord să trimită o companie Stryker' a spus el într-o conferinţă de presă comună cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Sofia.
'Acesta este un semn puternic pentru toţi aliaţii noştri din NATO', a adăugat Petkov. Bulgaria, altădată cel mai apropiat aliat al Moscovei în perioadă Războiului rece, dar stat membru al NATO şi al UE, înfiinţează un grup tactic de luptă de până la 1.000 de soldaţi sub conducerea operaţională a Comandantului suprem al forţelor aliate în Europa. Se aşteaptă ca acest grup tactic de luptă să aibă în componenţa sa trupe din alte ţări aliate. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News