China se confruntă cu politicienii japonezi în legătură cu zona disputată a Mării Chinei de Est - Reuters

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Garda de coastă a Chinei s-a confruntat cu politicienii japonezi într-o zonă revendicată de ambele țări în Marea Chinei de Est, au declarat ambasada Chinei din Tokyo și mass-media japoneză duminică, în ultimul episod dintr-o serie de dispute maritime, implicate fiind China și vecinii săi.

Vasele chineze au luat măsuri nespecificate de aplicare a legii, a declarat ambasada într-o declarație, adăugând că a făcut reprezentări serioase pentru ceea ce a numit "provocarea" de către Japonia în apropierea insulelor mici și nelocuite pe care Beijingul le numește Diaoyu și Tokyo le numește Senkaku.

Grupul japonez, inclusiv fosta ministră a apărării, Tomomi Inada, se afla într-o misiune de inspecție organizată de orașul Ishigaki din prefectura Okinawa, potrivit ambasadei chineze și televiziunii publice japoneze NHK.


Japonia și China s-au confruntat în repetate rânduri în privința insulelor administrate de Japonia. China se confruntă, de asemenea, cu tensiuni în creștere cu marina filipineză în zonele disputate din Marea Chinei de Sud, unde pretențiile maritime extinse ale Beijingului intră în conflict cu cele ale unui număr de țări din Asia de Sud-Est.


„Guvernul și publicul sunt conștienți de situația gravă de securitate”, a declarat Inada, un oficial de rang înalt al Partidului Liberal Democrat aflat la putere, potrivit NHK. „Senkaku sunt teritoriul nostru suveran și trebuie să debarcăm pentru cercetare.”


A fost prima astfel de excursie de inspecție în zonă, care a implicat un membru al parlamentului Japoniei, din 2013 până astăzi, a relatat NHK.


Oficialii Ministerului de Externe al Japoniei nu au fost imediat disponibili pentru comentarii.


China a cerut cu tărie Japoniei să respecte un consens între cele două țări, să oprească provocările politice, incidentele pe teren și stârnirea opiniei publice, a declarat ambasada.

A cerut Japoniei să "se întoarcă pe calea cea bună a gestionării corecte a contradicțiilor și diferențelor prin dialog și consultări, pentru a evita o escaladare suplimentară a situației".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel