SUA vor trimite o companie motorizată Stryker pentru a se alătura grupului tactic al NATO din Bulgaria

 Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

SUA au acceptat să ofere o companie de infanterie mecanizată Stryker pentru grupul tactic de luptă al Bulgariei în cadrul eforturilor NATO de a-şi consolida flancul estic după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat sâmbătă premierul bulgar Kiril Petkov, citat de Reuters. 

'SUA au fost de acord să trimită o companie Stryker' a spus el într-o conferinţă de presă comună cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Sofia.

'Acesta este un semn puternic pentru toţi aliaţii noştri din NATO'

'Acesta este un semn puternic pentru toţi aliaţii noştri din NATO', a adăugat Petkov. Bulgaria, altădată cel mai apropiat aliat al Moscovei în perioadă Războiului rece, dar stat membru al NATO şi al UE, înfiinţează un grup tactic de luptă de până la 1.000 de soldaţi sub conducerea operaţională a Comandantului suprem al forţelor aliate în Europa. Se aşteaptă ca acest grup tactic de luptă să aibă în componenţa sa trupe din alte ţări aliate.

'Este un pas important şi îl sprijinim pe deplin'

'Doresc să subliniez importanţa anunţului că Bulgaria a înfiinţat şi conduce un grup tactic de luptă multinaţional al NATO. Este un pas important şi îl sprijinim pe deplin', a spus Austin.

Bulgaria, a afirmat Petkov, va continua să trimită ajutor umanitar în Ucraina şi să primească refugiaţi ucraineni care fug din calea războiului, dar nu are în vedere trimiterea de arme Kievului deocamdată, întrucât această ţară de la Marea Neagră este prea aproape de conflict, notează Agerpres.

Citește și Atenție la Taiwan. China transmite SUA că problema trebuie gestionată foarte atent

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis vineri omologului său american că problema Taiwanului trebuie gestionată în mod corespunzător pentru a evita un impact negativ asupra relaţiilor dintre China şi SUA, potrivit media chineze, citate de Reuters.

China afirmă că Taiwanul - pe care îl consideră o provincie separatistă ce trebuie readusă la partea continentală, chiar şi cu forţa dacă este necesar - este cea mai sensibilă şi importantă problemă în relaţiile sale cu Statele Unite.

Washingtonul, care încearcă să obţină ajutorul Beijingului pentru restabilirea păcii în Ucraina după invazia Rusiei în 24 februarie, nu are legături diplomatice oficiale cu Taipei, dar este cel mai important aliat pe plan internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului.

"Anumite personalităţi din SUA trimit semnale greşite forţelor proindependenţă din Taiwan şi acest lucru este foarte periculos", i-a spus Xi lui Biden vineri, într-o convorbire în format de videoconferinţă. Vezi știrea inițială aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel