Daciana Sârbu, declarații în plenul Parlamentului European. Demers în forță

Rodica Mitu / 08 Martie 2018 / 18:45
Daciana Sârbu
Daciana Sârbu

Daciana Sârbu cere la Bruxelles sprijin pentru apicultori și combaterea fenomenului mierii contrafăcute.

Numai produsele care conțin 100% miere trebuie să poată fi etichetate sub acest nume, iar Comisia Europeană poate garanta acest lucru prin revizuirea legislației, a subliniat eurodeputata Daciana Sârbu în plenul Parlamentului European, solicitând sprijin financiar mai consistent pentru apicultori și combaterea mult mai eficientă a fenomenului mierii contrafăcute, adesea provenind din afara UE.

"Prin măsuri puternice și eficiente, instituțiile europene au obligația să se asigure că apicultorii sunt sprijiniți pentru a fi competitivi pe piață, iar consumatorii cumpără miere și nu un produs care conține 30% miere și restul - aditivi", consideră Daciana Sârbu, membră a Comisiei de Agricultură din PE.

Apicultura oferă României o șansă considerabilă pe piața europeană, unde deține deja un rol important, dar în același timp apicultorii români și europeni se confruntă cu dificultăți serioase. Din aceste motive, eurodeputata s-a implicat activ, propunând mai multe amendamente, dintre care 10 au fost adoptate în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Suport financiar

Eurodeputata a cerut suport financiar pentru apicultori, atât prin plăti cuplate, cât și prin plăți compensatorii - în situații în care producția este afectată de vremea nefavorabilă. O altă măsură susținută vizează sprijinirea acestora prin programe de formare și schimburi de experiență între statele membre.

[citeste si]

Mierea contrafăcută este un fenomen larg răspândit, care creează riscuri pentru consumatori și prejudicii pentru producătorii corecți, iar pentru combaterea să trebuie adoptate măsuri concrete, Daciana Sârbu propunând în acest sens crearea unui sistem mai strict de verificare a mierii provenite din țări terțe, precum și crearea mai multor laboratoare care să verifice și să garanteze calitatea produselor din import.

Eurodeputata a susținut și creșterea finanțării pentru cercetarea în domeniul apicol, axată în special pe bolile albinelor, pentru a facilita obținerea de medicamente inovative care să nu contamineze mierea.