Ministrul german al Agriculturii, Hans-Peter Friedrich, a demisionat după ce s-a aflat că din fosta funcție de ministru de Interne a dezvăluit informații confidențiale unui membru al Partidului Social Democrat (SPD). Conservatorul Friedrich a avut o prestație politică controversată în al doilea guvern Merkel, dar cancelarul a ales să-i schimbe ministerul, nu să se debaraseze de el.
Fostul ministru de Interne le-a oferit social-democraților, în octombrie, informații legate de o investigație care-l viza pe colegul lor de partid, Sebastian Edathy, cercetat de justiție într-un dosar de pornografie infantilă. Friedrich le-a transmis socialiștilor acele date în perioada în care coaliția sa purta negocieri cu SPD în vederea formării unui guvern. "Afacerea Edathy", așa cum este numită de presa germană, l-a forțat pe Friedrich să-și dea demisia.
Ministrul demisionar a ieșit din scenă teatral. "Mă voi întoarce", a declarat el.
Purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffan Seibert, a declarat că Angela Merkel a purtat vineri o “conversație intensă” cu Freidrich și că explicațiile sale vorbesc de la sine.
Friedrich este membru al Uniunii Social Democrate, sora bavareză a partidului condus de Angela Merkel, Uniunea Creștin Democrată. El a stârnit controverse încă din 2011, atunci când a preluat mandatul de la Interne. La scurt timp avea să susțină că ideea de Islam nu are niciun fundament în istorie.
Fostul ministru de Interne s-a deplasat la Washington după ce scandalul spionajului american a explodat, pentru a le cere explicații oficialilor SUA. La scurt timp avea să concluzioneze că temerile cu privire la NSA sunt exagerate și că problema interceptărilor a luat sfârșit. Peste câteva săptămâni presa avea să dezvăluie că Agenția Națională de Securitate a SUA i-a monotorizat ani buni telefonul Angelei Merkel.
Dar cea mai sensibilă temă pentru România este cea privitoare la retorica antiimigraționistă a lui Friedrich. Din funcția de ministru de Interne, el reprezenta Germania la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), locul unde se decide soarta pretendentelor la zona Schenghen. La începutul anului trecut, cu puține zile înainte de JAI, conservatorul a acordat un interviu pentru Der Spiegel în care a afirmat răspicat că România și Bulgaria nu au ce căuta în Schengen. Dacă vor cere aprobarea statelor membre UE pentru intrarea în Zona de Liberă Circulație, Berlinul își va folosi dreptul de veto, avertiza el.
În ciuda tuturor acestor aspecte, Merkel a decis să-l conserve în noul Guvern pe Friedrich, dar să-l treacă la un minister mai puțin important. În ultimii doi ani au existat cel puțin trei mari scandaluri care au vizat guvernul lui Merkel. Acum, la doar două luni de la începerea celui de-al treilea mandat de cancelar, Angela Merkel e nevoită să găsească un succesor pentru ministerul Agriculturii, unde deocamdată nu s-a vehiculat niciun nume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu